Україна подала досьє історичного центру Одеси для внесення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Україна офіційно подала досьє на розгляд ЮНЕСКО
Фото: depositphotos.com
Україна офіційно подала номінаційне досьє "Історичний центр міста-порту Одеси" на розгляд ЮНЕСКО з метою внесення його до списку всесвітньої спадщини. Про це 11 жовтня повідомила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Twitter.

"Цінуємо зусилля кожного зробити центр Одеси культурним надбанням світу і захистити його від російських терористів", – написала Джапарова.

Контекст:

Про необхідність внесення Одеси до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО мер міста Геннадій Труханов заявляв навесні після чергового обстрілу з боку російських окупантів, унаслідок якого постраждав Воронцовський палац.

У червні пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України поінформувала, що Німеччина й Італія заявили про підтримку внесення Одеси до списку всесвітньої спадщини за прискореною процедурою.

2 липня надзвичайний і повноважний посол України у Франції, постійний представник України при ЮНЕСКО Вадим Омельченко припустив, що Одесу можуть внести до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вже 2022 року.

4 жовтня міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив, що Україна підготувала і подала досьє на внесення Одеси до основного списку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. За його словами, процес подання історичного центру Одеси до списку розпочали ще 2001 року.