Україна повідомила про підозру капітанів двох російських суден, які вивозили крадене українське зерно із Криму

Українські правоохоронці повідомили про підозру капітанів кораблів, які вивозили зерно з України
Фото: pixabay.com
Капітанів двох суден, які під прапором Російської Федерації брали участь у незаконному вивезенні українського зерна із Криму, повідомили про підозру. Про це повідомив Офіс генерального прокурора України 8 вересня в Telegram.

"За даними слідства, капітани суден "Матрос Кошка" і "Амур-2501" під прапором РФ здійснили шість незаконних заходів та виходів із закритого Севастопольського морського торговельного порту. Підозрювані забезпечували завантаження суден зерном, яке представники країни-агресора незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України, і перевезення його до третіх країн", – ідеться в повідомленні.

Офіс генпрокурора уточнює, що, "усвідомлюючи протиправність своїх дій, капітани періодично вимикали автоматичну ідентифікаційну систему і вносили до неї фіктивні відомості щодо курсу суден", щоб удавати, нібито вони прямують до російських портів, а не до закритих морських портів окупованого Криму.

Підозрюваним інкримінують порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію півострова Крим та виїзду з неї (ч. 2 ст. 332-1 КК України).

Контекст:

25 червня в Мінагрополітики України заявили, що російські окупанти вивезли із захоплених територій України щонайменше 400 тис. тонн зерна.

Окрім того, Росія обстрілювала та знищувала зернові термінали, а через блокаду РФ портів у Чорному морі більш ніж на п'ять місяців припинено експорт зерна з України. "Зерновий коридор" почав працювати 1 серпня.

За даними СБУ, до вивезення викраденого зерна з України Росія залучала морські судна під прапорами РФ та Сирії: "Надежда", "Сормовский-48", "Федор", "Матрос Кошка", "Матрос Позынич", Zhibek Zholy, "Св. Константин", "Михаил Ненашев", Laodicea.