Україна працює над відкриттям гуманітарного коридору з окупованих територій – омбудсмен

Лубінець про гуманітарний коридор: Я не скажу, що на даний час у нас є підтвердження, але в цьому сенсі ми запустили цей процес
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook

Український уряд працює над відкриттям гуманітарного коридору для виїзду з територій, тимчасово окупованих Росією. Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив на брифінгу, який транслював медіацентр "Україна  Укрінформ".

Про гуманітарний коридор згадали, коли Лубінець відповідав на запитання про протидію примусовій депортації українців з окупованих територій.

"[Як ми можемо протидіяти?] Так, як і протидіяли. По-перше, ми визнаємо, що це незаконна примусова депортація наших громадян на територію Російської Федерації. Що це є злочином, який РФ коїть проти нашої держави і громадян. Як ми реагуємо? Це інформування наших міжнародних партнерів, це вимога від них суттєвої реакції, – відповів він. – І на даний час ми пропрацьовуємо варіант відкриття гуманітарного коридору, щоб максимально легко і швидко громадяни України, які перебувають на не підконтрольних Україні територіях і хочуть виїхати, мали можливість це зробити. Ми діємо. Я не скажу, що на даний час у нас є підтвердження, але в цьому сенсі ми запустили цей процес".

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ українська влада регулярно повідомляє про примусове вивезення окупантами українських громадян. Відомо, що Офіс генпрокурора відкрив понад 20 кримінальних проваджень щодо примусового переміщення людей у Росію та Білорусь.

У Росії 18 червня заявляли, що вивезли на свою територію понад 1,9 млн українців, зокрема 300 тис. дітей. Віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук із посиланням на дані розвідки казала, що відомо про приблизно 1,2 млн депортованих, із них майже 240 тис. – діти. В Україні створили координаційний штаб із захисту прав депортованих.

7 вересня США звинуватили Росію в насильницькій депортації до 1,6 млн українців і проведенні так званих фільтрацій, до яких входять інвазивна перевірка безпеки, допити, поділ сімей і затримання. За даними США, лише у липні до Росії вивезли 1,8 тис. українських дітей.

19 жовтня президент РФ Володимир Путін ввів "воєнний стан" на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Луганської і Донецької областей з опівночі 20 жовтня. Він заявив, що у зв'язку із цим "очільники" регіонів матимуть додаткові повноваження "для гарантування безпеки".

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що це підготовка до масової депортації українців із цих територій.