Україна виробляє до 10% кількості дронів, яка потрібна на фронті – аеророзвідниця Берлінська

Берлінська розповіла про потребу військових у дронах
Фото: EPA

На фронті потрібно набагато більше дронів, ніж зараз може виготовити Україна. Про це розповіла ветеранка російсько-української війни, керівниця волонтерського проєкту Victory Drones благодійного фонду Dignitas і директорка Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 7 грудня.

"Зараз, за найбільш консервативними оцінками, є близько 2 тис. фахівців. Припустімо, у середньому один фахівець може запустити чотири-п'ять дронів на день. Іноді запускають і по 15, і по 20, але от візьмемо п'ять. Множимо 2 тис. фахівців на п'ять дронів – це 10 тис. дронів на день. Це на місяць 300 тис. Чи виробляємо ми зараз хоча б 10% від цього? Ну от, можливо, 10% виробляємо, не більше. Насправді навіть, на жаль, трошки може бути менше", – сказала вона.

Берлінська додала, що ефективність дронів падає, тому що росіяни вживають успішних контрзаходів. Технологічна ситуація настільки швидко змінюється, що фактично за лічені тижні вона вже інша, зазначила аеророзвідниця.

Контекст:

Після широкомасштабного вторгнення Росії українська армія стала масово застосовувати безпілотники для розвідки й завдавання ударів по ворогу. Для цього використовують безпілотники як власного виробництва, так і закуплені на Заході або передані західними партнерами.

Україна виробляє на місяць десятки ударних безпілотників, аналогічних іранським дронам Shahed, які Росія використовує проти України, розповів на щорічних зборах Європейської бізнес-асоціації в листопаді 2023 року міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

Міноборони України повідомляло в липні 2023-го, що з лютого 2022 року взяло на озброєння і в експлуатацію 28 моделей БПЛА різних типів, які виробляють в Україні. Серед них дев'ять моделей дронів-камікадзе, зокрема три – літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.