Україна вже стала членом європейської сім'ї, залишилося оформити це юридично – Боррель

Боррель: Євросоюз – "це армія України"
Фото: ЕРА

Україна вже приєдналася до європейської сім'ї, і це необхідно оформити юридично. Про це заявив верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на Мюнхенській конференції з безпеки 19 лютого, трансляцію вела Deutsche Welle.

"Україна вже стала членом європейської сім'ї, залишилося просто інституціоналізувати це рішення", – сказав Боррель.

За його словами, Євросоюз – "це армія України", оскільки війна на українській території є "екзистенційною загрозою європейській безпеці".

"Після всього, що сталося, після бомбардувань і вбивств Росією. Те, як вони справляються. Майбутнє України – у ЄС. Це зобов'яже нас змінити наші процедурні правила. Це змінить розмір і різноманітність Європи. Оскільки якщо Україна стане членом, то багато балканських країн захочуть того самого", – зазначив Боррель.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні й Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій почнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, ідеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, який відбувся у Києві 3 лютого.