Україна надіслала запит про екстрадицію затриманих у Білорусі бійців ПВК "Вагнер" – Офіс генпрокурора

Україна попросила Білорусь про тимчасовий арешт затриманих найманців ПВК "Вагнер"
Фото: depositphotos.com

Офіс генпрокурора України оголосив про підозру 28 затриманим у Білорусі бійцям російської приватної військової компанії "Вагнер", дев'ятеро з них – громадяни України.

Офіс генерального прокурора України повідомив Білорусь про намір вимагати видання 28 затриманих під Мінськом найманців російської приватної військової компанії "Вагнер". Про це 31 липня повідомила пресслужба відомства.

"Офіс генпрокурора на підставі Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах 1993 року звернувся до Генпрокуратури Білорусі із запитами про тимчасовий арешт осіб, які 29 липня були затримані правоохоронними органами цієї держави. 28 особам, із яких дев'ятеро громадян України, оголошено про підозру за фактом участі в терористичній організації. Таким чином, українська сторона висловила намір вимагати видачі цих осіб в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини, пов'язані з незаконною участю в збройному конфлікті на Донбасі", – ідеться в заяві.

Наразі Офіс генпрокурора готує документи, необхідні для початку процедури екстрадиції.

"Питання щодо видачі [підозрюваних] вирішуватиметься компетентними органами Білорусі", – додали у відомстві.

Про затримання 33 росіян, які перебувають у ПВК "Вагнер", влада Білорусі повідомила 29 липня. Більше ніж 10 із них внесено у список українського сайта "Миротворець" як учасників збройного конфлікту на Донбасі на боці проросійських бойовиків. У Радбезі Білорусі заявляли, що стосовно затриманих порушили кримінальну справу за статтею про підготовку терактів.

30 липня Білорусь звернулася до України із проханням перевірити, чи причетні затримані найманці "Вагнера" до злочинів на Донбасі.

Російський військовий журналіст Семен Пегов стверджує, що компанія "Вагнер" мала намір перекинути групу своїх бійців через Білорусь в Африку, і білоруська влада знала про це. "Радио Свобода" вважає, що точкою призначення групи був Судан.

У Радбезі Білорусі заявили, що РФ не повідомляла про перекидання сил ПВК через Білорусь.