Україна звільнила з російського полону понад 100 своїх громадян. Серед них – 63 захисники "Азовсталі"

Унаслідок обміну в Україну повернулося 100 військовослужбовців та один цивільний
Фото: Омбудсман Дмитро Лубінець | Ombudsman Dmytro Lubinets / Telegram
16 лютого Україна й Росія провели ще один обмін військовополоненими, унаслідок якого додому повертається 101 українець. Про це глава Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив у Telegram.

"Продовжуємо повертати українців з полону. Сьогодні додому їдуть 100 наших воїнів та один цивільний. Серед звільнених бійців – нацгвардійці, прикордонники та військові Збройних сил України. 94 з них – оборонці Маріуполя, включно з  63 воїнами з "Азовсталі". Їх так довго чекали рідні", – написав він.

За словами Єрмака, багато з тих, хто повернувся з полону, мають поранення різного ступеня тяжкості. Глава ОП подякував команді, яка займається обмінами, і координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими і наголосив: "Повернемо додому всіх".

Згідно із заявою російського міноборони, яку цитує РБК, Росія під час обміну забрала 101 свого військовослужбовця.

Контекст:

За час повномасштабної війни, розпочатої РФ 24 лютого 2022 року, Україна повернула з російського полону понад 1,7 тис. осіб.

Найбільший на цей момент обмін відбувся 21 вересня. Тоді з полону звільнили 215 захисників України. Росії віддали кума президента РФ Володимира Путіна Віктора Медведчука і 55 російських військових. Останній обмін відбувся 4 лютого (додому повернулося 116 українців).

Президент України Володимир Зеленський закликає Росію обмінюватись полоненими у форматі "всіх на всіх".