Українець зізнався, що КДБ Білорусі завербував його для збирання даних про учасників АТО

КДБ Білорусі хотів одержати розвіддані про Держприкордонслужбу України
Фото: wikipedia.org

Громадянина України, який протягом 11 років проживав у Гомельській області, позбавили посвідки на проживання в Білорусі, а потім завербували під загрозою заборони на в'їзд у країну, де залишилася його дружина, ідеться в рішенні Ріпкинського районного суду Чернігівської області.

Житель села Ріпки Чернігівської області звернувся в місцеве управління СБУ і зізнався, що його було завербовано Комітетом держбезпеки Білорусі. Відповідну справу опублікували 4 січня в Єдиному державному реєстрі судових рішень України.

Зазначають, що протягом 2006–2017 років українець постійно проживав із дружиною в Хойнікському районі Гомельської області. У червні 2017 року його позбавили посвідки на проживання, і чоловік повернувся до батьків в Україну, продовжуючи періодично відвідувати дружину в Білорусі, ідеться в матеріалах Ріпкинського районного суду.

У липні минулого року під час чергової такої поїздки у прикордонному пункті пропуску "Нова Гута" під загрозою депортації і заборони в'їзду співробітник КДБ Білорусі запропонував українцеві співпрацю. Той погодився, підписавши відповідні конфіденційні документи.

Українець одержав завдання збирати інформацію про жителів Ріпкинського району, які брали участь в антитерористичній операції на Донбасі, а також повідомляти про автотранспорт та особовий склад Держприкордонслужби і правоохоронних органів України.

Частково володіючи зазначеними даними, чоловік планував передати їх КДБ Білорусі в обмін на безперешкодний перетин кордону з Білоруссю, але передумав і звернувся до українських правоохоронців.

У жовтні 2017 року проти українця відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Цей злочин карають позбавленням волі на строк від 12 до 15 років.

Однак через добровільне звернення до СБУ і відсутність збитків, заподіяних державним інтересам України, його звільнили від кримінальної відповідальності.