Україні потрібно готуватися до нового військового протистояння з Росією – заступник глави ОП

Ситуація на Донбасі загострилася наприкінці березня
Фото: ЕРА

Україні варто очікувати нового військового загострення з Росією, такою інформацією володіють відповідні органи. Про це сказав в інтерв'ю LB.ua заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква, який відповідає за зовнішню політику.

"На жаль, варто (чекати нової військової конфронтації з РФ.  "ГОРДОН"). І ця інформація, скажімо так, є у відповідних українських структурах. Ми у своїй роботі також послуговуємося їхньою інформацією та доводимо її до наших партнерів. Зокрема, з моменту ескалації ситуації біля кордонів України президент [України Володимир] Зеленський вже провів телефонні розмови з президентом США Джозефом Байденом, прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном, генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. З кожним із цих лідерів президент Зеленський не лише обмінявся даними, але й отримав від них чіткі та вчасні сигнали підтримки", – констатував заступник глави ОП.

Контекст:

У 2014 році, одразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України (ЗСУ) з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти та докази.

22 липня 2020 року тристороння контактна група погодила режим повного й усеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. Українська сторона регулярно заявляє про випадки порушення бойовиками режиму припинення вогню. 1 квітня в Офісі президента розповіли, що від початку 2021 року російсько-окупаційні війська на Донбасі порушили режим тиші понад 570 разів.

Останнім часом ситуація на Донбасі загострилася. Зокрема, 26 березня 2021 року поблизу селища Шуми Донецької області незаконні збройні формування Росії відкрили вогонь по українських позиціях. Загинуло четверо військовослужбовців, зокрема підполковник Сергій Коваль, ще двоє дістали поранення. Пізніше Хомчак уточнив, що українські військові загинули біля Шумів унаслідок снайперського вогню.

Наприкінці березня – на початку квітня ЗМІ та очевидці почали публікувати відеодокази, що Росія активно перекидає військову техніку у Крим через Керченський міст і стягує війська до кордону з Україною (за оцінками американських посадовців, РФ могла перекинути до кордону майже 4 тис. військовослужбовців).

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак 30 березня підтвердив, що РФ нарощує війська поблизу кордону з Україною на півдні, сході та півночі: у Брянській, Воронезькій областях, а також в окупованому Криму, що "створює загрозу військовій безпеці держави". Українська розвідка заявляла, що Росія хоче розширити військову присутність на підконтрольній бойовикам "ДНР" і "ЛНР" території шляхом введення регулярних підрозділів збройних сил РФ, і не відкинула спроби просування російських військ углиб території України.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, нинішня ескалація з боку РФ на Донбасі є системною і наймасштабнішою за останні роки.