Українська армія не зможе без допомоги Заходу зупинити Росію – Bloomberg

Сучасна зброя від західних партнерів може забезпечити захист України, зазначив Bloomberg
Фото: Міністерство оборони України / Facebook
Українські військові набагато краще підготовлені, ніж 2014 року, але без допомоги західних партнерів Україна не зможе протистояти вторгненню Росії. Про це йдеться у статті Bloomberg, опублікованій 5 січня.

У публікації зазначили, що брак зброї від Заходу та брак коштів в Україні залишили війська без значних запасів базових речей, які можуть знадобитися в умовах інтенсивного конфлікту.

"У разі війни тільки масивний наплив сучасної зброї від західних партнерів Києва може забезпечити його захист. Досі його запити на такі дорогі товари, як системи протиповітряної та протиракетної оборони, залишилися без відповіді попри запевнення, що НАТО підтримує Україну", – наголосили журналісти.

У статті також ідеться, що Україна кошти, одержані від платників податків на оборону, витрачає "на інші цілі, тоді як марнотратство й корупція, як і раніше, завдають збитків після багатьох років спроб реформ".

Видання також зазначило, що бюджет України на оборонні закупівлі торік становив 23 млрд грн, цьогоріч – 28 млрд грн. Росія витрачає на закупівлі приблизно 40% свого оборонного бюджету, що перевищує $60 млрд.

"Це удвічі більше в абсолютному вираженні, ніж Франція, Німеччина чи Великобританія, не кажучи вже про Україну", – зазначили у статті.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку й російською армією та підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну попри надані Україною факти й докази.

Навесні 2021 року Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знову стягує війська до кордону з Україною.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов повідомив 22 грудня, що у зоні 200 км від кордону країни перебуває 122 тис. російських військових.

Президент Сполучених Штатів Джо Байден підписав 27 грудня оборонний бюджет країни на 2022 фінансовий рік. У ньому є фінансування в розмірі $300 млн у межах ініціативи щодо сприяння безпеці України, яка забезпечує підтримку Збройних сил України.

США з 2014 року до грудня 2020-го надали Україні допомогу більше ніж на $4,1 млрд, а фінансова підтримка Німеччини за перші п'ять років від початку війни становила понад €1,4 млрд.