Українські аграрії вже відновили роботи на 120 тис. га розмінованих земель

За минулий тиждень піротехніки обстежили приблизно 4,5 тис. га земель сільгосппризначення
Фото: EPA

Із початку 2023 року в Україні урядові й неурядові оператори обстежили понад 200 тис. га земель сільгосппризначення, які визначено як першочергові для розмінування. Про це повідомила перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко, пише пресслужба Міністерства економіки 20 вересня.

"Це значний результат та значні темпи роботи", – заявила міністерка.

Понад 120 тис. га обстежених та розмінованих земель уже використовують сільгоспвиробники, додала чиновниця.

"Повернення земель сільгосппризначення до економічної експлуатації, відновлення економічного життя на звільнених територіях і є головною метою плану першочергового розмінування сільгоспземель, на досягнення якої ми працюємо", – зазначила Свириденко.

Як повідомили в міністерстві, лише за минулий тиждень піротехніки обстежили приблизно 4,5 тис. га земель сільгосппризначення. Із них у Херсонській області – понад 3,7 тис. га, у Миколаївській – більше ніж 430 га, у Харківській – понад 280 га, ідеться в повідомленні.

Як додали у пресслужбі, у Міністерстві економіки триває робота над розробленням Національної стратегії України із протимінної діяльності. 

Контекст:

План заходів із розмінування земель сільськогосподарського призначення розрахований на чотири роки та передбачає повернення в господарську експлуатацію понад 470 тис. га сільськогосподарських угідь, нагадали у Мінекономіки. Реалізацію плану координує міжвідомча робоча група з питань гуманітарного розмінування під головуванням очільниці відомства.

Для розмінування України потрібно п'ять років і $300 млн щорічно, заявив 21 червня керівник протимінної діяльності Програми розвитку ООН в Україні Пол Геслоп.

Із лютого 2022 року до вересня 2023 року в Україні вже розмінували 138,7 тис. га території, повідомив 12 вересня міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. "138,7 тис. га – це майже удесятеро більше, ніж площа Львова. Наші фахівці за час повномасштабного вторгнення знешкодили 528,9 тис. вибухонебезпечних предметів", – наголосив він.

В Україні через підриви на мінах або інших вибухонебезпечних предметах загинуло 246 мирних жителів, із них 13 – діти. Ще 521 особа дістала поранення.