Український омбудсмен має намір вирушити до окупованої Оленівки на місце загибелі українських полонених

Лубінець звернувся до Червоного Хреста
Фото: Дмитро Лубінець / Facebook
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) із проханням допомогти йому побувати на місці загибелі українських військовополонених в окупованій Оленівці. Копію звернення омбудсмена опублікувала 29 липня "Українська правда".

Видання оприлюднило копію звернення омбудсмена до голови делегації МКЧХ в Україні Паскаля Хундта.

У ньому Лубінець зазначив, що російські збройні сили навмисне завдали артилерійського удару по колишній колонії №120 в Оленівці, і попросив Хундта провести верифікацію тіл загиблих, оцінити стан здоров'я поранених та сприяти наданню їм медичної допомоги, а також повідомити омбудсмена про результати цих дій.

"Буду вдячний вам за організацію найближчим часом відвідання мною як уповноваженим Верховної Ради України з прав людини разом з моїми представниками місця скоєння зазначеного злочину для огляду тіл загиблих та спілкування з пораненими", – попросив також Лубінець.

Скріншот: pravda.com.ua

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

29 липня російські окупанти заявили про загибель 47 українських військовослужбовців (зокрема азовців), яких утримували в колишній колонії в Оленівці Донецької області. Ще понад 70, за їхніми твердженнями, дістали поранення. 

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що колонію в Оленівці прицільно та навмисно обстріляли російські війська. Окупанти в такий спосіб намагалися приховати катування полонених і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ. Україна не завдавала по Оленівці ні артилерійських, ні ракетних ударів, підкреслили у Генштабі.

Офіс генпрокурора України розпочав розслідування у зв'язку з ударом по колонії в Оленівці за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

Служба безпеки України опублікувала перехоплення розмов окупантів, які обговорювали загибель в Оленівці українських військовополонених. На записі один із абонентів каже, що росіяни все "підлаштували самі", вибухи в бараках з людьми були без характерних звуків перед цим ("прильотів не було"), і "ще було три постріли автоматні", після чого там почалася пожежа. Фахівці СБУ також звернули увагу, що, зважаючи на відео з місця подій, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. "Це свідчить про те, що епіцентр вибуху знаходився всередині знищеної будівлі", повідомила українська спецслужба.

За даними Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України, вибухи в Оленівці влаштували найманці приватної військової компанії з Росії.

СБУ, ЗСУ, ГУР Міноборони України та український омбудсмен у спільній заяві висунули вимогу до ООН та МКЧХ як гарантів життя та здоров'я українських військовополонених негайно відреагувати на терористичний акт, здійснений Росією.