Український розробник зі Стенфорда створив сайт зі списком компаній, що працюють у Росії

Ресурс пропонує алгоритм, як діяти споживачам, які хочуть стимулювати вихід компаній із російського ринку
Фото: depositphotos.com
Сайт Don't Fund War, який створив український розробник зі Стенфорда Ігор Баракаєв, містить перелік компаній, які й далі працюють у Росії та сплачують там податки після того, як РФ розв'язала проти України війну. Про це 29 березня написало видання ZN.UA.

Усі наведені на сайті компанії поділяються на категорії:

  • відмовили – компанії, яка відмовляються йти з ринку або скорочувати присутність;
  • відтягують час – відкладають майбутні інвестиції, маркетинг, але продовжують бізнес;
  • зменшили масштаби – скорочують деякі бізнес-операції, але продовжують інші;
  • зупинили роботу;
  • вийшли з ринку.

Також на сайті названо компанії, які допомагають захищати громадян Росії від державного нагляду та допомагають підтримувати свободу слова.

Розробник опублікував відповіді на запитання, чому потрібно підтримувати Україну і як вихід компаній із російського ринку позначиться на росіянах.

Ресурс пропонує алгоритм, як діяти споживачам, які хочуть стимулювати вихід компаній із російського ринку.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Від початку російського вторгнення в Україну РФ покинули сотні найбільших міжнародних компаній. Згідно з підрахунками Інституту керівників вищої ланки Єльського університету, РФ уже покинуло понад 450 компаній.

Про зупинення роботи в Росії заявили платіжні системи PayPal, Visa та MasterCard. Із ринку пішли ретейлери IKEA, Jysk, Apple і Microsoft зупинили продаж продукції. Припинено прокат фільмів найбільших голлівудських кіностудій, масово закривають магазини модних брендів.

Про тимчасове закриття своїх ресторанів оголосили McDonald's і KFC. Корпорація Nestle припиняє роботу брендів KitKat та Nesquik. Зупинили роботу у країні-агресорі й Coca-Cola зі Starbucks, а PepsiCo вирішила припинити там продаж своєї газованої води.

Водночас деякі великі мережі продовжують роботу в Росії. Зокрема, припиняти бізнес у РФ відмовилися мережа супермаркетів Auchan і мережа будівельних магазинів Leroy Merlin.