"Українці та поляки разом можуть усе. Це наша місія". Зеленський подякував Польщі за підтримку

Зеленський звернувся до польського Сейму
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський вважає, що Україна та Польща спільними зусиллями зможуть захистити Європу від російської агресії. Про це він сказав 11 березня під час виступу у Сеймі Польщі. Стенограму опублікували на сайті глави Української держави.

"Уже за один день, за перший день війни стало ясно і мені, і всім українцям, і, я впевнений, усім полякам, що між нами, між нашими народами немає кордонів. Будь-яких фізичних, будь-яких історичних, будь-яких особистих. За 16 днів цієї війни українська гордість і польська честь, українська сміливість у боях і польська щирість дають мені змогу сказати, що між нашими народами панує справжній мир. Мир між рідними. Мир між братами. І зараз я дуже хочу, щоб ці слова почули наші спільні сусіди білоруси. Ми маємо до цього прийти і з ними! Ми прийдемо обов'язково!" – сказав він.

Зеленський нагадав слова експрезидента Польщі Леха Качинського, сказані у Тбілісі у 2008 році, після нападу Росії на Грузію: "Ми чудово знаємо: нині Грузія, завтра Україна, післязавтра країни Балтії, а потім, можливо, прийде час і на мою країну – Польщу".

"24 лютого настало це страшне "завтра" для України, про яке говорив президент Качинський. І сьогодні ми боремося, щоб для країн Балтії та Польщі такий злий час не настав. Пам'ятайте, нас разом 90 мільйонів! Ми разом можемо все. І це історична місія, історична місія Польщі, історична місія України – бути лідерами, які разом витягнуть Європу із цієї прірви, зупинять перетворення Європи на жертву", – наголосив президент України.

Зеленський додав, що Польща та Україна "вже сформували союз". "Хай неформальний. Але це союз, який виріс із реальності, а не зі слів на папері. З тепла в нашому серці, а не з промов політиків на самітах", – сказав він, подякувавши Польщі за допомогу українським біженцям.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)