"Українці захоплюють світ відвагою та героїзмом". Директор музею Варшавського повстання дав інтерв'ю музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова

Олдаковський: Ми навіть не уявляли, що в третій декаді ХХІ століття в Європі можлива війна
Фото надала пресслужба Фонду Ріната Ахметова
Директор музею Варшавського повстання Ян Олдаковський в інтерв'ю музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова розповів, чому важливо збирати і зберігати історії мирних людей, які постраждали від повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Інтерв'ю з Олдаковським опублікували на сайті фонду.

На думку експерта, окупаційна армія РФ використовує у війні проти України досвід Третього рейху, оскільки, здійснюючи злочини проти мирного населення, російські окупанти намагаються їх приховати через знищення документів і спалювання тіл убитих ними людей.

Олдаковський наголосив, що ця схожість шокує, оскільки досвід Другої світової війни не мав ніде і ніколи повторитися.

"Ми навіть не уявляли, що в третій декаді ХХІ століття в Європі можлива війна, в якій одна держава має намір знищити іншу", заявив він.

Олдаковський заявив, що українці у протистоянні окупантам продемонстрували себе людьми, для яких "свобода часами є важливішою навіть за власне життя".

"Вони захоплюють світ своєю відвагою, героїзмом і мотивацією до боротьби", – заявив він.

Фахівець зазначив, що диктатори завжди програють, а після перемоги над російськими окупантами саме музеї передаватимуть майбутнім поколінням правду про війну.

"Музей "Голоси Мирних" є важливим, бо не можна переповісти про цю війну без історій людей. Щоб наша історія була розказана правдиво, її мусять переповідати свідки – ті, хто мав досвід і бачив. Створення такої великої збірки свідчень є дуже важливим для майбутнього", –  резюмував експерт.

Контекст:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова – це найбільший у світі архів історій мирних жителів України, які постраждали від війни. Архів музею вже нараховує понад 50 тис. історій.

Розповісти свою історію можна так: написати її на своїй Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних, #розкажіть_свою_історію та запросити друзів і рідних приєднатися; відвідати портал музею й натиснути "Розповісти історію"; зателефонувати на безплатну гарячу лінію за номером 0-800-509-00.

У листопаді музей запустив серію подкастів з інтерв'ю відомих українських і закордонних істориків, мислителів і художників.