Українцям компенсують зруйноване житло – Шмигаль

Уряд України створив Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури
Фото: Павло Дорогий / Суспільне Харків / Telegram
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль пообіцяв українцям, чий дім зруйнували російські загарбники, що держава відшкодує збитки. Про це він сказав 9 березня на брифінгу, який транслював Офіс президента.

За словами прем'єра, для отримання компенсації потрібно залишити заявку в застосунку "Дія". Реєстрація розпочнеться орієнтовно за тиждень.

"Кожен, хто залишився без даху над головою. Кожен, чий дім чи квартира були знищені окупантом, зможе залишити заявку на відшкодування в "Дії". Ми вже створили Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури. І щойно війна буде завершена, ми почнемо відновлювати все, що зруйнував ворог", – сказав Шмигаль.

За його словами, у "Дії" також з'явиться нове тимчасове цифрове посвідчення для тих, хто через війну залишився без документів, – "єДокумент".

Воно міститиме паспортні дані, ІПН, а також, за можливості, фото. Посвідчення визнаватимуть органи держвлади, Нацполіція, військові на блокпостах. "єДокумент" автоматично буде доступний усім користувачам "Дії".

Крім того, розповів Шмигаль, уряд утворює резерв продовольства. Держава викупить зерно та інші запаси обсягом річного споживання країни коштом держбюджету. "Це дозволить забезпечити Україну достатньою кількістю продуктів харчування", – сказав прем'єр.

"Продовжуємо розширювати перелік критичного імпорту, підтримуємо роботу критичної інфраструктури – робимо все, аби наші армія та тил були якнайкраще забезпечені", – додав Шмигаль.

Контекст:

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах по всій країні. Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки й лікарні. РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" і "Ураган", завдає авіаударів.

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ на 9 березня, становили, зокрема, понад 12 тис. осіб, 317 танків, 49 літаків, 81 вертоліт. Росія офіційно визнала загибель 498 російських військовослужбовців, ще 1597, за твердженнями міністерства оборони РФ станом на 2 березня, дістали поранення.

Через вторгнення РФ в Україну західні країни запровадили проти Росії санкції, зокрема персональні проти Путіна. Після введення санкцій у Росії оновилися історичні максимуми падіння курсу рубля щодо євро та долара. Санкційні заходи призвели до обвалу економіки країни-агресора. Санкції мають намір розширювати й надалі.