"Успішно виконують бойові завдання на фронті". Залужний показав роботу польських САУ Krab. Відео

Головнокомандувач ЗСУ задоволений роботою САУ Krab
Скріншот: Головнокомандувач ЗСУ / Telegram
Польські самохідні гаубиці AHS Krab добре показали себе у бойових діях, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. Про це він написав у Telegram.

"Наші воїни швидко опанували західну техніку, більше того – мають досвід, який є цінним для партнерів та виробників озброєння", – зазначив Залужний.

Він також процитував військовослужбовця ЗСУ Володимира, за словами якого українські солдати надають рекомендації виробникам САУ.

"Самохідна артилерійська установка Krab добре показала себе й у швидкості наведення, і в дальності стрільби. Ми вивчили ресурс та можливості цих машин і надаємо виробникам пропозиції для їхнього вдосконалення", – заявив військовий.

Головнокомандувач ЗСУ опублікував відео з роботою САУ Krab на фронті й розповідями українських артилеристів про неї.

Контекст:

AHS Krab – польська САУ. Під час її виробництва використовують ліцензійну башту від британської гаубиці AS90, для шасі – південнокорейську платформу від САУ K9 Thunder. Виробником AHS Krab є польський завод Huta Stalowa Wola.

7 червня 2022 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про підписання між Україною та Польщею контракту про постачання зброї. Він зазначив, що це "один із найбільших, якщо не найбільший" контракт на експорт озброєння з Польщі за останні 30 років. У повідомленні прямо не згадували САУ Krab, але саме вони були на фотографіях із заводу, якими пресслужба Моравецького проілюструвала новину про його візит.

9 червня міністр оборони України Олексій Резніков прозвітував, що польські САУ Krab готові до виконання завдань на фронті. Він зазначав, що після гаубиць М777 і FH70, САУ Caesar та М109А3 це п'ятий вид артилерії калібру 155-мм, який удалося залучити Україні.

29 липня Залужний повідомив, що САУ Krab "успішно працюють на передовій".