"Уже п'ять штук за 10 діб упало". ЗСУ розповіли про збиті на Донбасі російські літаки

Росія втрачає свої Су-25 у Донецькій області. За декаду – п'ять машин
Фото: wikipedia.org (ілюстративне)

За останні 10 днів українські захисники знищили вже п'ять літаків у Донецькій області. Про це об'єднаний пресцентр сил оборони таврійського напрямку повідомив у Facebook 19 жовтня.

"У зоні відповідальності ОСУВ [оперативно-стратегічного угруповання військ] "Таврія" ворог не полишає спроб за підтримки авіації оточити Авдіївку [Донецької області]. Наші воїни відбили три атаки ворога та збили ще один ворожий штурмовик Су-25. Це вже п'ятий літак, що збито в Донецькій області за останні 10 діб", – ідеться у зведенні.

Спікер об'єднаного пресцентру сил оборони таврійського напрямку Олександр Штупун пояснив в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube телеканал "Рада", що окупанти використовують штурмову авіацію для підтримки підрозділів, котрі наступають.

"Це дозвукові літаки. Вони [за атаки] здалеку мають досить невеликий коефіцієнт корисної дії, тому ворог вимушений підлітати ближче і, відповідно, уже п'ять штук за 10 діб упало", – сказав Штупун.

Контекст:

Втрати російських окупантів, за даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 19 жовтня: 818 РСЗВ, приблизно 290 680 військових убитими, 9437 бойових броньованих машин, 4992 танки, 6983 артсистеми, 320 літаків, 324 вертольоти й тисячі одиниць іншої техніки. Водночас у ЗСУ зазначали, що   втрати окупантів можуть бути значно вищими за офіційні цифри.