В "Енергоатомі" спростували заяви окупантів щодо нібито зупинення роботи всіх блоків ЗАЕС

ЗАЕС наразі під російською окупацією
Фото: Запорізька атомна електростанція / Facebook
Станом на 6 травня жодних змін у функціонуванні Запорізької атомної електростанції, яка наразі під російською окупацією, немає. Про це заявила пресслужба "Енергоатому" в Telegram.

Раніше мер окупованого Мелітополя Запорізької області Іван Федоров повідомляв, що окупанти заявили про зупинення роботи всіх блоків ЗАЕС. Він висловив припущення, що окупанти можуть готувати провокації.

"Станом на 6 травня змін у роботі захопленої рашистами Запорізької атомної електростанції немає. Станція не виробляє електричну енергію, натомість споживає її з української енергосистеми для забезпечення власних потреб", – заявили в "Енергоатомі".

Компанія уточнила, що п'ять енергоблоків ЗАЕС наразі у стані холодної зупинки, ще один енергоблок – у стані гарячої зупинки.

"Заяви проросійських пропагандистських інформаційних ресурсів щодо повної зупинки роботи ЗАЕС не відповідають дійсності. Довіряйте перевіреним офіційним джерелам інформації", – додали у пресслужбі.

Контекст:

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року і відтоді працює під їхнім контролем.

Із серпня окупанти регулярно обстрілювали ЗАЕС та Енергодар, у зв'язку із чим станцію кілька разів повністю від'єднували від енергомережі.

У вересні на станції побувала делегація МАГАТЕ із 14 осіб на чолі з Гроссі, після чого на ЗАЕС залишилися співробітники агентства. Вони періодично змінюються.

Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що доки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".

Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликає до створення зони ядерної безпеки навколо захопленої російськими окупантами ЗАЕС.