В ISW проаналізували ймовірний відхід російських військ із критичних районів Запорізької області

Аналітики ISW вважають, що РФ може не забракнути ресурсів для оборони основних ділянок фронту, зокрема, у Запорізькій області
Фото: mil.ru

Переміщення російських військових у Запорізькій області можуть свідчити про те, що російські сили не можуть захистити критичні райони на тлі українських ударів, які посилюються. Про це ідеться в оперативному зведенні американського Інституту вивчення війни (ISW) станом на 1 грудня.

Аналітики ISW вважають особливо примітним потенційний відхід із Пологів Запорізької області, оскільки селище розташоване на критичній розв'язці доріг, і російським силам, імовірно, буде важче захищати Токмак Запорізької області від можливих українських операцій без контролю над цією розв'язкою.

"Відхід із критичної позиції може свідчити про те, що російські війська не можуть обороняти всю лінію фронту в Запорізькій області і віддають перевагу місцям зосередження сил. Проте так само ймовірно, що російські сили переорієнтують своє угруповання в Запорізькій області і можуть перекинути в ці населені пункти інший персонал", – ідеться в аналізі інституту.

Крім того, зазначають експерти, РФ утримує резерви в Криму для підтримки оборонних операцій у Запорізькій області та на східному березі Дніпра.

Російські війська також продовжують оборону на лінії Сватове  Кремінна Луганської області та ведуть оборонні заходи з перекиданням особового складу на східному березі Дніпра у Херсонській області.

Водночас російські війська і далі посилюють наступальні операції у районі Авдіївка – Донецьк та в районі Бахмута, констатують в ISW.

Зазначають, що російська окупаційна влада продовжує спроби інтегрувати окуповані території у фінансову та правову сфери Росії. Повідомляють також, що російські сили і далі використовували українське цивільне населення та цивільну інфраструктуру для підтримання воєнних дій Росії в Україні.

Контекст:

На початку квітня РФ вивела свої війська із Київської, Чернігівської та Сумської областей. Наприкінці серпня – у вересні сили оборони розпочали контрнаступ, під час якого звільнили майже всю Харківську область, деокупували тисячі кілометрів території на півдні України і вийшли там на рубіж на правому березі Дніпра.

Глава об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України, речниця оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк зазначала, що на цьому етапі ЗСУ вважають за доцільніше не атакувати, а тримати вогневий контроль над територією на лівому березі Дніпра, де ворог після відступу із Херсона облаштовує свої логістичні бази, пункти базування особового складу, зосередження техніки "і туди дістає наша артилерія".

За даними Генштабу, військові РФ продовжують наступ лише на бахмутському та авдіївському напрямках, на інших – переважно тримають оборону.

З 24 лютого до 2 грудня втрати російських окупантів в Україні сягнули, за даними Генштабу ЗСУ, 90 090 військових убитими.