Зусилля окупантів для наступу на Бахмут призвели до виснаження російської живої сили й техніки – Інститут вивчення війни

Бахмутський напрямок – один із двох на фронті, де РФ і далі наступає
Фото: ЕРА
Росіяни не дістали уроків із попередніх кампаній і виснажують власні сили біля Бахмута Донецької області. Про це повідомляє в оперативному аналізі американський Інститут вивчення війни (ISW).

За даними інституту, з кінця травня російські війська постійно витрачають там бойові сили. Але за пів року домоглися просування лише на кілька кілометрів.

В ISW зазначають, що зусилля окупантів у Бахмуті призвели до виснаження російської живої сили й техніки, унаслідок чого війська затиснуті у відносно незначних населених пунктах на тижні й місяці.

"Ця схема операцій дуже нагадує попередні спроби росіян узяти Сєвєродонецьк і Лисичанськ на початку війни", – ідеться в повідомленні.

За оцінками військових аналітиків, протягом червня й липня Збройні сили України дали можливість російським військам зосередити зусилля на Сєвєродонецьку й Лисичанську поблизу кордону з Луганською областю, які мають обмежене оперативне і стратегічне значення, щоб дістати вигоду із тривалої деградації російської живої сили.

"Зусилля Росії в цій галузі здебільшого зайшли у глухий кут, як і на початку липня. Навіть якщо російські війська й далі рухатимуться до Бахмута і в його межах, і навіть якщо ЗСУ підуть із міста, сам Бахмут пропонує їм мало оперативних переваг", – зазначили в ISW.

Експерти вважають, що витрати, пов'язані із шістьма місяцями виснажливих боїв навколо Бахмута, набагато переважують будь-яку оперативну перевагу, яку окупанти можуть отримати від його взяття.

"З іншого боку, російський наступ навколо Бахмута поглинає значну частину доступної бойової сили РФ, потенційно сприяючи продовженню українських контрнаступів в інших місцях", – підсумували в ISW.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні 26 жовтня говорив, що в районі Бахмута й Авдіївки точаться найжорстокіші бої. "Там зараз найбільше видно божевілля російського командування: день за днем протягом місяців вони женуть туди людей на смерть, зосереджують там максимальну потужність артилерійських ударів. Усі наші воїни, які тримають позиції на цих напрямках у Донецькій області, – просто герої", – наголошував він.

ISW раніше писав, що росіяни домоглися обмеженого просування до українського опорного пункту в Бахмуті, але дуже повільними темпами та з великими втратами. Росія фальсифікує заяви про наступ у районі Бахмута, щоб удати свої успіхи щонайменше в одному секторі, вважають аналітики.

Згідно з повідомленням Генштабу ЗСУ станом на ранок 29 листопада, бахмутський напрямок – один із двох на фронті, де РФ і далі наступає. На решті противник переважно веде оборону.

Цього самого дня речник східного угруповання військ Збройних сил України Сергій Череватий повідомив в ефірі національного телемарафону, що ЗСУ ведуть оборону в районі Бахмута в дуже важких умовах, але контролюють там ситуацію.