В ОБСЄ повідомили, що окупанти відпустили одного із чотирьох "затриманих" в ОРДЛО співробітників СММ ОБСЄ

Ще троє співробітників СММ ОБСЄ перебувають на окупованій території
Фото: ЕРА (архів)
Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід 31 травня повідомила у Twitter, що російські окупанти відпустили одного із чотирьох раніше полонених в ОРДЛО співробітників спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"Велике полегшення викликає звільнення одного зі співробітників національної місії СММ ОБСЄ. Я закликаю до звільнення трьох колег, які залишаються під вартою в Донецьку та Луганську, і далі невпинно домагатимуся їхнього негайного повернення до своїх близьких", – написала вона.

В ОБСЄ 23 квітня повідомляли, що чотирьох співробітників СММ позбавили волі в окупованих Луганську і Донецьку.

Шмід, а також голова ОБСЄ, глава МЗС Польщі Збігнєв Рау закликали їх відпустити. За словами Рау, співробітників СММ ОБСЄ "затримали" за участь в адміністративній діяльності, яка входить до їхніх посадових функцій. Їх утримували під вартою "певний період часу" без висунення обвинувачень, наголосив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

СММ ОБСЄ – неозброєна цивільна місія, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України, розпочала роботу 29 липня 2014 року, після початку війни на Донбасі. Місія регулярно готує звіти про ситуацію у країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту.

3 березня 2022 року СММ повідомляла про загибель співробітниці у Харкові внаслідок обстрілу російськими окупаційними військами.

6 березня, після того, як офіс СММ у Маріуполі обстріляли окупанти, місія повідомила про те, що йде з України.

31 березня стало відомо, що Росія заблокувала продовження мандата спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Збігнєв Рау, глава МЗС Польщі, яка головує в ОБСЄ, додав, що ОБСЄ продовжить консультації з країнами членами організації "про майбутню роль і присутність ОБСЄ в Україні".

Із 1 квітня мандат СММ ОБСЄ в Україні припинився.