В ООН розповіли, скільки людей допомогла врятувати від крайньої бідності "зернова угода"

"Зернову угоду" може бути автоматично продовжено 19 листопада
Фото: EPA
Зниження цін на зерно, яке стало можливим завдяки Чорноморській зерновій ініціативі, опосередковано врятувало від голоду понад 100 млн осіб. Про це повідомив речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік у заяві, опублікованій 28 жовтня.

За його словами, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш "висловлює свою непохитну відданість і чітку підтримку" відновленню та повній реалізації Чорноморської "зернової ініціативи", а також повній реалізації угоди, підписаної з Російською Федерацією.

"Обидві угоди спрямовані на те, щоб зерно і добрива з України та Російської Федерації надходили на світові ринки з такою швидкістю і за такою ціною, яка необхідна для запобігання глобальній продовольчій кризі та гарантування продовольчої безпеки. ООН і далі активно й постійно взаємодіє з усіма сторонами для досягнення цієї мети", – ідеться в заяві.

Дюжаррік зазначив, що якщо продовольство та добрива не надійдуть на світові ринки зараз, фермери не отримають добрив у потрібний час і за доступною ціною, коли розпочнеться посівний сезон, що поставить під загрозу врожай у всіх регіонах світу у 2023-му й 2024 році й матиме серйозний вплив на виробництво харчових продуктів та ціни на харчові продукти в усьому світі.

Дюжаррік нагадав, що в межах ініціативи вдалося експортувати понад 9 млн тонн зерна та інших харчів.

"Відновлення експорту значно сприяло зниженню цін на пшеницю та інші товари. Продовольчий індекс ФАО знижується сім місяців поспіль. За нашими оцінками, які ґрунтуються на моделі Світового банку, зниження цін на основні харчові продукти опосередковано врятувало приблизно 100 млн осіб від крайньої межі злиднів", – ідеться в повідомленні.

Спікер зазначив, що строк дії угоди – 120 днів, і її може бути продовжено автоматично 19 листопада, якщо жодна зі сторін не заперечує.

"Ми закликаємо всі сторони докласти всіх зусиль для відновлення Чорноморської "зернової ініціативи" та максимально повної реалізації обох угод, зокрема якнайшвидше усунути будь-які перешкоди для експорту російського зерна і добрив. ООН сповнена рішучості продовжувати роботу з усіма сторонами для досягнення цієї мети. Ми не недооцінюємо труднощів, але знаємо, що їх можна подолати. Уряди, судноплавні компанії, торговці зерном та добривами, а також фермери в усьому світі зараз шукають чіткості щодо майбутнього", – заявив Дюжаррік.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У травні Зеленський повідомив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме.

"Зернову угоду" підписали на 120 днів. Україна веде "складні" переговори щодо її продовження, повідомили в Офісі президента.

Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня.

7 вересня Путін заявив, що незадоволений тим, як дотримуються "зернової угоди". Він стверджує, що практично все зерно, яке вивозять з України, "спрямовують не в найбідніші країни, які розвиваються, а у країни Євросоюзу". Тому Путін пригрозив обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за погодженим маршрутом. Зеленський назвав брехливою заяву Путіна.