В Україні з'явилося три роти ударних безпілотників – Федоров

Військовим передали пікапи, ударні коптери і Starlink, повідомив Федоров
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)
Перші три ударні роти з безпілотниками українського виробництва готові до бою. Про це 28 березня повідомив у Telegram віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Українська армія активно трансформується та отримує унікальний досвід у найбільш технологічній війні в історії. Раніше разом з Генштабом анонсували створення перших у світі ударних рот БПЛА. З абсолютно новим підходом до менеджменту, навчання та доктрини застосування дронів", написав Федоров.

Військовим передали пікапи, ударні коптери і Starlink, повідомив міністр.

"Усі безпілотники – українського виробництва. Обладніння для ударних рот "Армії дронів" придбали приватні донори", написав він.

Федоров додав, що безпілотники виконуватимуть розвідувальні та ударні місії, а також допоможуть наводити артилерію. Пікапи стануть у пригоді для рейдів мобільних груп у тил ворога, доправлення вантажів й евакуації поранених, зазначив він. А Starlink це безперебійний зв'язок на полі бою, наголосив міністр.

"Усе це наша конкурентна перевага над росіянами", резюмував він.

Контекст:

Фандрайзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри на початку липня 2022 року повідомили про спільний проєкт "Армія дронів". Програма передбачає системну закупівлю дронів, їхній ремонт і курс навчання пілотів.

Торік 21 вересня Федоров зазначив, що Україна активніше займеться розвитком військових технологій, зокрема забезпеченням армії безпілотниками.

Міністерство оборони України поінформувало, що у 2023 році планує закупити для армії вітчизняних безпілотників на 20 млрд грн