В Україні засудили вже третього колишнього військового ЗСУ, який повернувся в Україну з армією РФ

Трьох колишніх українських військових затримали під Миколаєвом на початку березня, усіх їх уже засудили
Фото: depositphotos.com
Суд визнав винним у державній зраді та дезертирстві ще одного колишнього військовослужбовця Збройних сил України, який перейшов на бік Росії під час анексії Криму і якого тепер узяли в полон у складі збройних сил РФ. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 14 років.

"Встановлено, що громадянин України, перебуваючи на військовій службі в АР Крим у 2014 році, зрадив присязі та відмовився виконати наказ про передислокацію військової частини з півострова. Він вступив на службу до збройних сил РФ. Через вісім років, 25 лютого 2022 року, колишній військовий ЗСУ разом зі ще двома зрадниками повернувся на територію України у складі окупаційних військ, які ввійшли в місто Нова Каховка Херсонської області", – ідеться в повідомленні.

Трьох колишніх українських військових узяли в полон у складі артдивізіону 126-ї окремої гвардійської бригади берегової оборони Чорноморського флоту ЗС РФ, який зазнав поразки від українських десантників у Миколаївській області.

У відомстві зазначили, що ще двом суд уже призначив покарання у вигляді 14 та 15 років позбавлення волі.

В Офісі генпрокурора не назвали імені засудженого. Богдан Кравченко, керівник Миколаївської спеціалізованої прокуратури, говорив "Ґратам", що в Миколаївській області було затримано трьох колишніх українських офіцерів: Ігоря Руденка, Дмитра Шишканова (вони дістали вироки у квітні) та Михайла Казаренка.

Руденко розповідав, що їхню групу з вісьмох людей узяли в полон 3 березня, на восьмий день вторгнення, біля села Баштанка "звичайні селяни з рушницями" бійці місцевої територіальної оборони.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова 7 квітня повідомляла у Facebook, що обвинувальний акт проти Казаренка у справі про дезертирство та держзраду наприкінці березня передали до суду. "Зараз за таке вже довічне, але він встиг попастися до внесення змін до закону, то 15 років буде на Батьківщині точно", зазначила генпрокурорка. За її словами, Казаренку 35 років, в анексованому Криму він служив у званні старшого сержанта.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У 2016 році командир 126-ї окремої бригади берегової оборони Чорноморського флоту ЗС РФ, яку сформували на базі 36-ї бригади ЗСУ, Сергій Стороженко (він також перейшов служити в російську армію) говорив у інтерв'ю "Новой газете", що вірність українській присязі зберегло 199 із 1200 бійців 36-ї бригади. Ще 300 не захотіли більше служити в армії і звільнилися, але переважно залишилися у Криму.