"Вдалося перехопити стратегічну ініціативу". Залужний розповів генералу США про просування сил оборони на фронті

Сили оборони України продовжують ведення наступальних дій у війні проти РФ, зазначив у розмові з Міллі Залужний
Фото: EPA
Головком ЗСУ Валерій Залужний 28 червня провів телефонну розмову з главою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Про це Залужний повідомив у Facebook.

“Обговорили ситуацію на фронті. Нам вдалося перехопити стратегічну ініціативу, сили безпеки та оборони України продовжують ведення наступальних дій, маємо просування. Противник чинить потужний спротив, у той же час зазнає великих втрат. Намагається втриматися на позиціях за рахунок суцільного мінування місцевості", – написав за підсумками розмови головком ЗСУ.

Залужний зазначив, що також розповів Міллі про актуальні потреби України в озброєнні, боєприпасах і засобах розмінування, подякувавши за новий пакет військової допомоги США.

Залужний і Міллі після початку повномасштабної війни регулярно проводять переговори телефоном, у січні 2023 року зустрічалися особисто. Головком ЗСУ називає американського генерала своїм наставником.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частину Донецької й Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків.

У квітні сили оборони України вигнали окупантів з північних областей України, восени деокупували частину Херсонської, Миколаївської й Харківської областей.

5 червня 2023 року в Міноборони України заявили, що на деяких напрямках сили оборони перейшли до наступальних дій. Українські військові за два тижні наступальних дій звільнили вісім населених пунктів у Донецькій і Запорізькій областях, повідомили в оборонному відомстві 19 червня. 26 червня стало відомо, що українська армія деокупувала дев'ятий населений пункт – Рівнопіль Донецької області.

З початку наступу українські війська на півдні звільнили 130 км&³2; території, також є тактичні успіхи на сході, проінформувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр 26 червня.