Великобританія передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow – міністр оборони

Воллес заявив, що ракети дадуть змогу Україні відтіснити російські сили, які базуються на її суверенній території
Фото: EPA
Великобританія передає Україні далекобійні ракети Storm Shadow. Цю інформацію 11 травня підтвердив міністр оборони країни Бен Воллес, повідомив канал Sky News.

Як зазначає ВВС, Воллес заявив про це в Палаті громад.

За словами міністра, ракети "дадуть змогу Україні відтіснити російські сили, які базуються на суверенній території України".

За даними виробника, авіаційна крилата ракета Storm Shadow має дальність понад 250 км (155 миль).

BBC зазначає, що раніше міністр оборони України Олексій Резніков заявляв, що Україна не застосовуватиме надану партнерами далекобійну зброю для ударів по території РФ.

"Україна готова надати будь-які гарантії того, що вашу зброю не застосують у нападах на територію Росії", – говорив він.

Україна неодноразово закликала передати їй далекобійні ракети. Зокрема, ішлося про ракети ATACMS дальністю до 300 км.

Наразі Україна отримує від США ракети GMLRS дальністю до 80 км.

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову й гуманітарну допомогу. Згідно з даними уряду Великобританії, 2022 року Сполучене Королівство надало Україні військову допомогу на £2,3 млрд, це більше, ніж "будь-яка інша країна, крім США".

Виступаючи на Мюнхенській конференції в лютому 2023 року, прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак наголосив, що Великобританія стала першою країною у світі, яка заявила про надання танків Україні, розпочала навчання пілотів і морських піхотинців.

Тоді ж він заявив, що Великобританія "буде першою країною, яка надасть Україні озброєння далекого радіуса дії", цитувало Express.