"Зітхнули з полегшенням". ЗМІ повідомили, що США не передаватимуть Україні далекобійних ракет, як це планує Великобританія

Політика США щодо ракет ATACMS для України "не змінилася", зазначив у коментарі ЗМІ один з американських чиновників
Фото: depositphotos.com (ілюстративне)
США не братимуть приклад з Великобританії, яка, за даними ЗМІ, планує надати Україні далекобійні ракети.

Про це 9 травня повідомило Politico.

Зазначають, що рішення Лондона дало змогу адміністрації президента США Джо Байдена "зітхнути з полегшенням", оскільки в України з'являться ракети далекого радіуса дії, у зв'язку із чим на адресу США буде менше критики через відмову передати Києву ATACMS.

Один з американських чиновників підкреслив, що політика США щодо ATACMS "не змінилася". Водночас Сполучені Штати й далі надаватимуть Україні засоби ППО, такі як Patriot, а також боєприпаси і бронетехніку, додав він.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявляв наприкінці березня, що з військового погляду у США "відносно небагато ATACMS" – "ми маємо переконатися, що в нас також є власні запаси боєприпасів".

"Поки що є політичне рішення не робити цього", – говорив він.

CNN у вересні 2022 року повідомляв, що в Білому домі побоювалися, що надані Україні ракети ATACMS можуть використати для обстрілів Росії.

Про те, що Великобританія готується передати Україні ракети далекого радіуса дії до 300 км, проінформувала 8 травня The Washington Post. Водночас співрозмовник ЗМІ зазначив, що остаточного рішення поки не ухвалили.

Politico повідомило, що однією з умов передання Великобританією Україні ракет великої дальності є зобов'язання Києва застосовувати їх лише по цілях на українській території.

Контекст:

Наразі Україна отримує від США ракети GMLRS дальністю до 80 км. Українська влада активно веде переговори із союзниками щодо передання ракет ATACMS дальністю до 300 км, повідомляли в Офісі президента.

Після отримання від західних партнерів сучасної зброї, зокрема американських РСЗВ M270 і HIMARS, ЗСУ знищили низку складів боєприпасів загарбників на тимчасово окупованій території, а також казарми, де розміщувалися російські військові.

20 січня президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого засідання союзників у форматі "Рамштайн" і закликав прискорити темпи надання Україні військової допомоги, дати винищувачі F-16 і далекобійні ракети.

Міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що західні партнери, переконавшись у точності використання Україною ракетних систем HIMARS, нададуть ЗСУ боєприпаси для стрільби із цих систем на 300 км. За його словами, Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS і M270, щоб ефективно стримувати ворога. Наразі партнери вагаються, оскільки вважають, що передання ЗСУ далекобійних ракет "може призвести до ескалації бойових дій", говорив Резніков у травні.