Великобританія підтвердила передання Україні найновіших високоточних ракет Brimstone 2

Британська допомога відіграла вирішальну роль у стримуванні просування Росії, заявили в міністерстві
Скріншот: Ministry of Defence / Twitter
Великобританія офіційно підтвердила, що надає Україні ракети Brimstone 2. Відео завантаження в літак таких ракет міноборони Великобританії опублікувало 27 листопада.

"У межах свого пакету допомоги Великобританія надала Збройним силам України високоточні ракети Brimstone 2. Ця допомога відіграла вирішальну роль у стримуванні просування Росії", – ідеться в повідомленні.

У відео пояснюють також, що ці ракети "повітря – земля" призначені для використання з літаків, і українці успішно вражають ними танки та броньовану техніку.

Великобританія анонсувала постачання Україні ракет Brimstone ще у квітні.

Самонавідні ракети Brimstone призначені для ураження як морських, так і сухопутних цілей, зазвичай їх застосовують із літаків, пояснювало "BBC News Україна". Є кілька моделей таких ракет, дальність першої до 20 км, другої модифікації до 60 км.

ЗСУ використовували ракети Brimstone проти окупантів ще у травні, до того ж запускали їх із наземних установок, повідомляло профільне видання Defence Express.

21 листопада відео, яке тепер опублікувало міноборони Великобританії, "засвітилося" у ЗМІ. Його виклав, зокрема, британський канал BFBS Creative.

Defence Express звертало увагу на те, що на відео великим планом показано пакування контейнера з точною назвою ракет – Brimstone 2 Dual Mode, тобто новішою модифікацією.

"Brimstone 2 Dual Mode відрізняється від попередньої версії дальністю польоту, покращеною бойовою частиною та системою наведення. Якщо звичайний Brimstone при запуску з вертольота має дальність до 12 км та понад 20 км – із літака, то Brimstone 2 – понад 40 км і понад 60 км відповідно", – зазначає портал.

Окрім того, ідеться в матеріалі, модель Brimstone 2 Dual Mode має комбіновану систему наведення. Вона поєднує базову радіолокаційну головку самонаведення та напівактивну лазерну систему, яка дає можливість наводити ракету на ціль, наприклад, за допомогою БПЛА.

Контекст:

Великобританія послідовно підтримує Україну на тлі російської агресії, надаючи фінансову, військову та гуманітарну допомогу. Також країна запропонувала програми приймання британськими сім'ями українських біженців.

У серпні Великобританія підписала план допомоги Україні у відновленні транспорту, зокрема аеропортів та морських портів.

9 листопада британський уряд повідомив, що до середини грудня ЗСУ отримають понад 25 тис. комплектів одягу для екстремальних холодів, 12 тис. спальних мішків та 150 наметів із підігрівом, щоб війська могли діяти та пережити низькі температури в Україні.

У 2022 році Великобританія надала Україні військову допомогу більше ніж на £3 млрд, заявив прем'єр-міністр Ріші Сунак 19 листопада під час візиту до Києва. Він також анонсував новий пакет допомоги на суму приблизно £50 млн, до нього входить 125 гармат, а також технології боротьби з ударними безпілотниками.