Великобританія ввела санкції проти прокремлівського пропагандиста Філліпса

Філліпс відомий тим, що підтримував бойовиків на Донбасі та висвітлював події для російських пропагандистських телеканалів
Скріншот: Капитан Крым / YouTube
Прокремлівський пропагандист, британець Грем Філліпс потрапив під санкції Великобританії. Розширений санкційний список 26 липня опублікували на сайті уряду Британії.

У документі Філліпса називають відеоблогером, який створює та публікує медіаконтент, що підтримує і пропагує дії та політику, які дестабілізують Україну й загрожують її територіальній цілісності, суверенітету чи незалежності.

Як зазначає ВВС, Філліпса критикували за пропутінське висвітлення війни в Україні. Зокрема, він зняв на відео взятого в полон бойовиками "ДНР" британця Ейдена Асліна та назвав його "найманцем", а не військовополоненим.

Британський депутат Роберт Дженрік після цього заявив, що відзнятий матеріал є "обурливим порушенням Женевських конвенцій", а Філліпсу "загрожує судове переслідування за воєнні злочини".

У підсумку YouTube видалив відео з Асліном і припинив монетизацію акаунта Філліпса.

Контекст:

Британець Філліпс відомий тим, що підтримував бойовиків на Донбасі та висвітлював події для російських пропагандистських телеканалів. У липні 2014 року Служба безпеки України заборонила Філліпсу в'їзд в Україну. Однак він проник на окуповані проросійськими бойовиками території і став співпрацювати з ними, наприклад, брав участь у допитах українських військових.

22 вересня 2016 року тодішня амбасадорка України у Великобританії Наталія Галібаренко звернулася до влади Великобританії з проханням зупинити пропагандистську діяльність Філліпса. У відповідь британська амбасадорка Джудіт Гоф зазначила, що покарання Філліпса – у компетенції української влади.

15 жовтня 2018 року, у річницю смерті лідера Організації українських націоналістів Степана Бандери, Філліпс опублікував відео, на якому зафіксовано, як він зірвав український прапор із могили й розмістив там плакат із написом англійською: "Тут похований український нацист Степан Бандера".