Великобританія ввела санкції у зв'язку з "референдумами" на окупованих РФ територіях України

Клеверлі: Ми ніколи не визнаємо результатів "референдумів"
Фото: EPA
Великобританія запровадила санкції у зв'язку із проведенням Росією "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України. Про це 26 вересня оголосив міністр закордонних справ Великобританії Джеймс Клеверлі, повідомила пресслужба міністерства.

У відомстві зазначили, що Клеверлі оголосив про 92 санкції. Організовані "референдуми", за його словами, є порушенням міжнародного права, зокрема Статуту ООН.

"Фальшиві референдуми, які проводять під прицілом, не можуть бути ні вільними, ні справедливими, і ми ніколи не визнаємо їхніх результатів. Вони дотримуються чіткої схеми насильства, залякування, тортур та насильницьких депортацій на територіях України, захоплених Росією. Сьогоднішні санкції будуть спрямовані на тих, хто стоїть за цими фальшивими голосуваннями, а також на тих, хто й далі підтримує агресивну війну російського режиму. Ми підтримуємо український народ, і наша підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно для відновлення його суверенітету", – сказав міністр.

Зокрема, Великобританія ввела санкції проти 33 осіб, причетних до підготовки "референдумів". Серед них:

  • Сергій Єлісєєв – глава "уряду" в Херсоні, нещодавно призначений урядом Росії, віцеадмірал ВМФ Росії. "Після звільнення з українського флоту у 2014 році Єлісєєв і далі підриває незалежність України", – зазначили в МЗС;
  • Іван Кусов – "міністр освіти та науки ЛНР". За даними МЗС, ватажок терористів "ЛНР" Леонід Пасічник доручив йому "допомогти нашим навчальним закладам органічно вписатися в систему освіти Росії";
  • Євген Балицький – призначений РФ "глава" окупантів на окупованій частині Запорізької області. За даними МЗС Великобританії, в серпні Балицький підписав указ про "референдум" щодо "приєднання" території до РФ
  • Євген Солнцев – заступник ватажка "ДНР".

Також під санкції потрапила компанія IMA Consulting.

"IMA Consulting, яку вважають "улюбленим піар-агентством [президента РФ Володимира] Путіна", також потрапила під санкції. Повідомляють, що IMA доручили керувати публічними кампаніями щодо проведення цих фіктивних референдумів – як для підтримки їх проведення на чотирьох тимчасово контрольованих територіях, так і для надання їм неправдивої легітимності в Росії", – ідеться в повідомленні.

Обмежувальні заходи запроваджено проти компанії "Госзнак". У МЗС повідомили, що вона відома своєю монополією на виготовлення "десятків мільйонів" державних документів, включно з паспортами на тимчасово підконтрольних територіях.

"Путін і далі покладається на кліку олігархів і обраних еліт, щоб фінансувати свою війну. Сьогодні ще чотири олігархи, сукупний світовий капітал яких оцінюють у £6,3 млрд, також зазнали санкцій за підтримку або отримання вигоди від уряду Росії та діяльність у секторах, які мають стратегічне значення", – ідеться в повідомленні.

Це Год Нісанов і Зарах Ілієв, які володіють та контролюють велику будівельну компанію "Киевская площадь"; президент і засновник Уральської гірничо-металургійної компанії Іскандер Махмудов і президент та власник ARETI International Group Ігор Макаров.

Також під санкції потрапили 23 члени ради директорів і правління "Газпромбанка", 16 членів наглядової ради і правління "Сбербанка", 10 представників "Совкомбанка", включно із заступником голови та членами наглядової ради та правління.

"Великобританія ніколи не визнає результатів фіктивних референдумів або спроб анексії суверенної території України. Україна більшістю голосів проголосувала за незалежність від Радянського Союзу в 1991 році, і її мужній опір тривалій російській агресії чітко демонструє її бажання залишатися незалежною суверенною державою. Разом із нашими міжнародними партнерами ми разом засуджуємо зухвалі дії російського уряду. Разом із партнерами ми й далі застосовуватимемо адресні санкції і чинитимемо постійний економічний та політичний тиск на Росію", – ідеться в заяві.

У МЗС зазначили, що Великобританія вже ввела санкції щодо більш як 1200 фізичних осіб та понад 120 організацій, зокрема проти більш як 120 олігархів, сукупний капітал яких оцінюють у понад £130 млрд.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

Із 23-го до 27 вересня на тимчасово окупованих територіях Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей України проводять псевдореферендуми про "приєднання" регіонів до Росії. Україна та міжнародна спільнота заздалегідь заявили, що не визнають результатів цього незаконного голосування і воно не матиме жодної юридичної сили з погляду міжнародного права. Президент РФ Володимир Путін, зі свого боку, заявив, що Росія підтримає "референдуми" і визнає їхні результати.