Верещук закликала владу міст, де багато переселенців, не виселяти їх зі шкіл та санаторіїв без рівноцінної заміни

Верещук: Це неприпустимо, щоб людей виставляли просто на вулицю
Фото: Ірина Верещук / Facebook
Місцева влада в містах України не має права виселяти біженців із місць їхнього тимчасового проживання. Про це віцепрем'єр-міністерка – міністерка з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук написала у Telegram.

За її словами, до міністерства надходять скарги на такі дії. Віцепрем'єрка вважає, що може йтися лише про переселення і, що важливо, без погіршення умов.

"Багато ВПО зараз тимчасово проживають у школах, лікарнях, санаторіях. Розумію, що можуть бути різні обставини та причини. Але це неприпустимо, щоб людей виставляли просто на вулицю. Хочу, щоб мене зараз добре почули власники та керівники таких закладів", – написала Верещук.

Вона поінформувала, що уряд шукатиме шляхи фінансування програми надання житла для біженців із зони бойових дій. Поки що вона запропонувала тим, кого виселяють, писати їй у соціальних мережах або звертатися на гарячу лінію міністерства за телефоном 1548.

Контекст:

За даними Організації Об'єднаних Націй, із 24 лютого, коли Росія напала на Україну, свої домівки покинуло 12,8 млн українців, із них 7,7 млн стали внутрішніми переселенцями.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій повідомили, що станом на червень в Україні офіційно було зареєстровано 4 млн переселенців.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №7507, який пропонує звільнити внутрішньо переміщених осіб (ВПО) від оплати за проживання та комунальні послуги у місцях компактного поселення. Чинний закон дозволяє організаціям  власникам модульних містечок, гуртожитків і готелів вимагати від переселенців оплати ЖКГ, а за пів року – і плати за проживання.