"Ви бачили Бучу, Маріуполь, тепер Ізюм. Скільки ще?" Зеленський закликав світову спільноту визнати РФ спонсором тероризму

Визнання Росії спонсором тероризму – це визнання правди, заявив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 16 вересня оприлюднив у Facebook відео, у якому звернувся до світової спільноти із закликом визнати Росію країною – спонсором тероризму.

Зеленський розповів про масові поховання цивільних і військовослужбовців Збройних сил України в Ізюмі, зазначивши, що точна кількість тіл у цих могилах невідома.

"Поховані цілі родини: мати, батько, донька. Понад 400 могил у лісі біля Ізюма, ми ще не знаємо, скільки там тіл. Ексгумація тільки почалася. І сьогодні вже є докази чергових звірств, скоєних за російської окупації. Тіло людини, яку задушили мотузкою, так із мотузкою на шиї і закопали, тіла зі зламаними руками та іншими слідами знущань, братська могила з убитими військовими, 17 тіл, частина з них – із явними слідами катувань. Світ має побачити це", – сказав Зеленський.

Він повідомив, що в Ізюмі сьогодні працюють правоохоронці й понад 100 українських та іноземних журналістів.

"Світ має знати, що Росія всюди на окупованій території залишає такі сліди звірств. Сліди терору. Ви бачили Бучу, Маріуполь, тепер Ізюм. Скільки ще це може продовжуватися? Скільки ще таких місць мають створити російські терористи, перш ніж світ їх зупинить? Сьогодні я звертаюся до всіх – до Америки і Європи, до політиків, суспільств, до ООН і всіх міжнародних організацій, до лідерів держав і кожної людини, яка цінує життя. Сьогодні немає тільки одного: визнання правди. Визнання Росії державою – спонсором тероризму", – наголосив президент.

Росія вже стала найбільшим джерелом тероризму у світі, заявив Зеленський.

"Жодна інша терористична сила не залишає по собі стільки смертей. Це треба визнати юридично. Треба діяти. Якщо такого визнання Росії державою – спонсором тероризму не буде, це буде зрадою всіх, хто був убитий російськими силами, хто був закатований, хто був похований у численних братських могилах по всій території, на яку зайшли російські солдати. Треба діяти, щоб Буча, Маріуполь, Ізюм більше не повторювалися. Росія має бути визнана державою – спонсором тероризму. Інакше її терор не зупинити", – резюмував він.

Контекст:

Українська влада неодноразово закликала Захід визнати Росію державою-терористом або державою – спонсором тероризму, наполягає на цьому й далі.

28 липня Сенат США схвалив резолюцію, у якій закликав Держдепартамент визнати Росію державою – спонсором тероризму через її дії у Чечні, Грузії, Сирії та Україні.

2 серпня офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що Росія може розірвати дипломатичні відносини зі США, якщо Вашингтон здійнисть такий крок.

Президент США Джо Байден 5 вересня виступив проти визнання Росії спонсором тероризму. Спікерка Білого дому Карін Жан-П'єр пояснила, що таке рішення Держдепу може мати небажані наслідки для України та світу. Адміністрація Байдена обговорює можливість ввести проти РФ обмеження, схожі до оголошення спонсором тероризму.

14 вересня у Сенаті США презентували ще один законопроєкт про визнання РФ спонсором тероризму.