Вибух біля окупаційної адміністрації Мелітополя пов'язаний із боротьбою за владу – мер

Вибух у Мелітополі стався 25 жовтня
Фото: Іван Федоров / Мелітополь / міський голова / Telegram

25 жовтня в Мелітополі (Запорізької області) біля бізнес-центру колаборанта Євгена Балицького вибухнув автомобіль. Мер Мелітополя Іван Федоров заявив, що інцидент пов'язаний із тим, що росіяни почали боротися за владу в місті.

Про вибух Федоров розповів в ефірі загальнонаціонального телемарафону, відео опубліковано в його Telegram.

За словами мера, від початку окупації територій Запорізької області загарбники визначили Мелітополь як адміністративний центр і борються між собою у сфері впливу.

"Вибух, який відбувся вчора, – це однозначно переділ сфер впливу між двома групами. Першу представляє Балицький, який є представником Генштабу РФ і військових РФ. Друга – це Володимир Рогов, ще один гауляйтер, який є представником ФСБ. За що вони борються: за сфери впливу, за перерозподіл грошових потоків, хто буде головним у сільськогосподарській темі, паливній темі", – каже Федоров.

Він підкреслив, що будівля, біля якої стався вибух, є знаковою для росіян, оскільки:

  • з перших днів окупації її захопили підрозділи ФСБ для розміщення особового складу і навіть Балицького перестали пускати у приміщення;
  • за кілька місяців у будівлі розмістилися пропагандистські ЗМІ, які ретранслювали свої передачі на всю тимчасово окуповану частину Запорізької області;
  • поблизу будівлі розташована телевежа, над якою окупантам важливо встановити контроль.

Контекст:

Після нападу на Україну російські окупаційні війська захопили частину території Запорізької області. 26 лютого після боїв зі Збройними силами України окупанти зайшли до 150-тисячного Мелітополя.

Обласний центр Запоріжжя окупанти не змогли взяти. Тому вони вирішили зробити Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої Запорізької області та проводили там псевдореферендум про "приєднання" регіону до РФ.