Відступ росіян із Херсона – не пастка, вони зазнають величезної стратегічної поразки – Бутусов

Після відступу російських військ із правого берега Дніпра буде повністю ліквідовано загрозу українському півдню, заявив воєнний журналіст
Фото: EPA
Головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов вважає, що відступ росіян із Херсона і з правого берега Дніпра – це не хитрість чи хитрий маневр, а серйозна стратегічна поразка. Про це він сказав 10 листопада в інтерв'ю "Радіо НВ".

На його думку, організувати там пастку вже неможливо.

"Усі слова про пастки кидають для дуже наївного прикриття дій противника, відступу: "Не сильно поспішайте, бо буде якась пастка". Але це левел дитячого садка. Що може бути? Противник зараз зазнає величезної стратегічної поразки", – заявив Бутусов.

Він нагадав, що росіяни зосередили багато зусиль для оборони херсонського плацдарму.

"У повному складі всі повітряно-десантні війська РФ билися там понад чотири місяці. І зараз там зосереджені всі чотири повітряно-десантні дивізії, усі чотири бригади ПДВ РФ. Плюс інші частини 49-ї загальної військової армії, 22-го армійського корпусу. Тому, звичайно, відступ із такого плацдарму для противника – це величезна поразка, втрата стратегії", – наголосив журналіст.

За його словами, після відступу російських військ із правого берега Дніпра буде повністю ліквідовано загрозу українському півдні, включно з можливість прориву окупантів на Одесу й Миколаїв.

"Тому про які пастки тут можна говорити? Противник мінує, але це такий тактичний рівень. Це те, до чого війська готові, розуміють усі загрози", додав Бутусов.

Контекст:

Наприкінці серпня ЗСУ почали наступальні дії, зокрема в Херсонській області. Станом на 24 жовтня українські військові звільнили в регіоні понад 90 населених пунктів, у листопаді контрнаступ ЗСУ тривав.

У Херсонській облраді наприкінці жовтня заявляли, що російські окупанти почали тікати з Херсона. Однак глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що насправді окупанти проводять інформаційну операцію, а самі готують місто до оборони.

Російські війська частково покинули Херсон, але там залишилися підрозділи, які триматимуть оборону під час наступу ЗСУ, повідомила 7 листопада глава об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. Вона припустила, що війська РФ можуть готувати пастку для українських захисників у Херсоні.

9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу офіційно наказав почати відведення військових із Херсона та з правобережжя Херсонської області.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 10 листопада заявив, що ЗСУ поки не можуть ні підтвердити, ні спростувати "відведення" російських військ з Херсона й далі вестимуть наступ відповідно до власного плану.