Військові літаки Росії не залітали в повітряний простір України після початку війни на Донбасі – командувач повітряних сил ЗСУ

Російські літаки пролітали над Кримом 225 тис. разів, сказав Дроздов
Фото: EPA

На Донбас із території Росії залітало 150 безпілотників, повідомив командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов.

Військові літаки Росії не залітали в повітряний простір України від початку війни на Донбасі. Такі випадки були над небом окупованого нею Криму та акваторіями Чорного та Азовського морів, розповів в інтерв'ю агентству "РБК-Україна" командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-полковник Сергій Дроздов.

"Із початку 2014 року в небі Криму зафіксовано 225 тис. випадків порушення державного кордону України", – зазначив він.

Інформація вебсерверів, зокрема Flightradar, неофіційна і може містити похибки, додав командувач.

Від моменту бойових дій на Донбасі зафіксовано 150 безпілотників, що прилітали з території РФ.

"Найбільш серйозні російські комплекси – це "Форпост" та "Орлан-10". Найпоширеніший БПЛА оперативно-тактичного рівня, який росіяни застосовують на Донбасі, – "Орлан-10". Їх збито близько 40 одиниць", – навів статистику Дроздов.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.