Вирок агенту ФСБ, який збирав дані про українські ракети "Нептун", набув чинності – СБУ

Вирок обвинуваченому зачитали в липні
Фото: gp.gov.ua
Набув законної чинності вирок Лисичанського міського суду Луганської області агенту ФСБ РФ, який намагався передати російській спецслужбі інформацію про українську розробку в ракетобудуванні. Про це 18 серпня поінформувала Служба безпеки України.

Суд визнав зловмисника винним за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України та "засудив зрадника до восьми років позбавлення волі", зазначили у СБУ. Про вирок спецслужба повідомляла 21 липня.

"Розслідування встановило, що, діючи за завданням спецслужб країни-агресора, зловмисник мав намір отримати відомості щодо новітньої військової розробки – ракетного комплексу "Нептун". Для цього він намагався завербувати військовослужбовців одного з науково-дослідних центрів Збройних сил України. Контррозвідники СБУ затримали агента під час спроби передачі таємної технічної документації", – нагадали у СБУ.

Контекст:

Береговий мобільний ракетний комплекс "Нептун" складається з універсальної самохідної пускової установки, транспортної машини для перевезення ракет, транспортно-заряджальної машини і командно-штабного модуля, зазначено на сайті Держконцерну "Укроборонпром".

Про успішний етап випробувань "Нептуна" в Раді національної безпеки і оборони України повідомили у квітні 2019 року. У травні комплекс успішно пройшов вогневі випробування. У червні випробували боєголовку ракетного комплексу.

У серпні 2020 року комплекс "Нептун" узяли на озброєння української армії.

У вересні командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа повідомив, що буде сформовано три дивізіони з ракетами "Нептун".