Волкер: 2017-й – рік найбільшого насильства в конфлікті в Україні

Волкер: Багато хто думає, що конфлікт заморожено. Це абсолютно неправильне сприйняття
Фото: ЕРА

Спецпредставник Держдепартаменту США щодо України Курт Волкер заявив, що конфлікт на Донбасі не заморожено і ситуація в зоні АТО залишається кризовою.

Після розпаду СРСР Україна понад 20 років була мирною країною, яка не мала етнічних конфліктів, поки ситуації не розхитали російські "зелені чоловічки". Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер на конференції в Atlantic Council "Миротворча місія на Донбасі".

Виступ Волкера транслював "Голос Америки" у Facebook.

Він зазначив, що після Криму Росія вирішила повторити те саме на Донбасі.

"2017-й – рік найбільшого насильства в конфлікті в Україні з 2014 року. Багато хто думає, що конфлікт заморожено, він заснув, зараз діють Мінські угоди, що це проблема, але не криза. Це абсолютно неправильне сприйняття. Це дійсно криза", – зазначив Волкер.

Спецпредставник Держдепартаменту ще раз підкреслив, що "2017 рік виокремився найбільшим насильством, а остання ніч стала однією з найбільш насильницьких".

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

18 грудня з реактивних систем залпового вогню "Град" бойовики обстріляли Новолуганське Донецької області.

За даними штабу антитерористичної операції, вогонь вели з боку тимчасово окупованої Горлівки, було випущено приблизно 40 снарядів.

Постраждало восьмеро осіб, зокрема, шестирічна дитина, яка дістала психологічну травму. Пошкоджено 50 будівель. Поліція розслідує обстріл як теракт.