Волонтер, який урятував сотні сімей: Росія як держава більше не може існувати, її потрібно позбавити будь-якої зброї

Гудаускас: Раніше я думав, що не всі росіяни однакові, є якісь нормальні
Фото: Константин Кястутисович / Facebook
Підсумок війни Росії проти України однозначний нормальних росіян просто немає, заявив в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" журналіст і правозахисник Костянтин Гудаускас, який під час окупації Київської області доправляв гуманітарну допомогу і вивозив жителів Ворзеля.

"Була одна жахлива історія, після якої я дві доби не міг заснути. Я привіз гуманітарку. Росіяни не дозволяли людям виходити із подвір'їв, тому я ходив вулицею і де на парканах бачив білі ганчірки, розумів, що там хтось є, і просто перекидав через паркан пакет із їжею. Пакети були на задньому сидінні і в багажнику. Я одразу брав кілька і розносив їх. Повернувся, сів у машину, рушив із місця і зрозумів, що не сам у салоні. Обернувся й побачив маленьке тіло, що втислося в підлогу, і змордовані очі дівчинки, сповнені сліз: "Врятуйте мене, будь ласка", – повідомив волонтер.

За його словами, дівчина розповіла, що російські військові тримали її у підвалі 10 днів.

"Росіяни в неї на очах убили маму. Не просто вбили, а так підстрелили, що мама два дні спливала кров'ю. І весь цей час на очах жінки, яка вмирала, покидьки ґвалтували її 15-річну дочку. То були не чеченці, а росіяни. 20-річні пацани. І вони говорили, що так чинитимуть з усіма українськими жінками, щоб вони більше ніколи не народжували українських дітей. Дівчинка періодично непритомніла. Вони обливали її холодною водою та продовжували ґвалтувати", – наголосив Гудаускас.

Коли російські солдати сильно напилися, дівчинка змогла втекти, сказав волонтер, і зараз вона на реабілітації в Європі.

"Ця історія вбила в мені людяне ставлення до росіян. До цього я думав, що не всі вони однакові, є якісь нормальні. Але підсумок цієї війни для мене однозначний: нормальних росіян просто немає. Моя думка така: Росія як держава більше не має існувати. 22 республіки, які перебувають у повній темряві, мають здобути свободу розвитку своїх націй, мов, культур. Росію потрібно позбавити будь-якої зброї. Те, що я побачив на власні очі, не залишає жодного аргументу на користь іншого сценарію", – заявив Гудаускас.

Волонтер із Бучі, який урятував сотні сімей: Поки мати вмирала, стікаючи кров'ю, російські покидьки ґвалтували на її очах 15-річну доньку. Повний текст інтерв'ю

Контекст:

2 квітня Київську область звільнили від російських окупантів. У населених пунктах регіону виявили сотні вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками.

28 квітня генпрокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що правоохоронці викрили 10 російських військових, які причетні до катувань мирних жителів Бучі Київської області. Це бійці 64-ї окремої мотострілецької бригади сухопутних військ Росії.

Загалом у регіоні знайшли 1202 тіла вбитих мирних жителів, виявили вісім місць масового поховання убитих окупантами людей.