Волонтери закликали владу України зупинити видатки на некритичні статті та спрямувати гроші на сили оборони

Волонтери закликали спрямувати максимум коштів на армію
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook

Волонтери з Києва, Одеси, Львова, Харкова і Павлограда підписали відкрите звернення до влади з вимогою розставити пріоритети в бюджетах усіх рівнів, урізати видатки не першої необхідності та спрямувати вивільнені кошти на потреби сил оборони. Звернення опублікувала Катерина Ножевнікова з одеського благодійного фонду "Корпорація монстрів" у Facebook 28 серпня.

"По всій Україні як із державного бюджету, так і з місцевих бюджетів здійснюються видатки на некритичні потреби – закупівлю овочерізок, барабанів, реконструкцію доріг третьорядного значення в Карпатах, розв'язок у Києві, перекладання бруківки, ремонти стадіонів і вокзалів за 40 км від лінії фронту, благоустрій із фонтанами, закупівлю космічної вартості офісних крісел держкорпораціями, продовольства із цінами 17 грн за яйце та 50 грн за кілограм картоплі тощо – нараховуються тисячі випадків по всій Україні", – йдеться у зверненні.

Автори наводять як приклад реконструкцію в Одесі Київського райсуду і ремонт Театру юного глядача. За їхніми даними, один поточний ремонт театру – це 2 тис. FPV-дронів для ЗСУ, а за вартість реконструкції будівлі суду можна купити 212 тис. кровоспинних турнікетів для військових.

"Якщо не пріоритезувати всі видатки бюджетів усіх рівнів і не забезпечити дієвий контроль за використанням цих коштів, зокрема із залученням громадськості, щоб закуплені за ці кошти БПЛА, зброя, речове забезпечення, такмед, ПММ тощо реально потрапляли до бійців, є ризики, що Україна програє війну через різницю економічних і фінансових потенціалів, попри сплачену величезну ціну та героїзм воїнів", – ідеться у зверненні.

Волонтери вимагають негайно ввести термінові зміни до Бюджетного кодексу України, Податкового і Митного кодексів, закону про бюджет на 2023 рік, щоб запровадити суворий секвестр бюджетів. Також у їхніх вимогах – законодавчо запровадити механізми громадського контролю за витратами й закупівлями сил оборони.

Також волонтери вимагають змінити нормативно-правову базу, щоб спростити поточну звітність і скасувати надмірні бюрократичні вимоги.

Від органів місцевого самоврядування по всій країні волонтери вимагають скасувати поточні тендери й зупинити витрати на некритичні статті та планувати бюджет на 2024 рік із пріоритезацією витрат на задоволення потреб сил оборони України.

На момент публікації звернення підписало понад 4 тис. осіб.