"Усе, що може літати, використовувалося на повну". Командувач ВМС розповів про перші дні російського вторгнення

Олексій Неїжпапа розповів, як українські Військово-морські сили протистояли окупантам у перші дні війни
Фото: ВМС ЗС України / Facebook
У перші дні після повномасштабного вторгнення РФ в Україну головною зброєю Військово-морських сил Збройних сил України були міни та безпілотники Bayraktar. Про це розповів командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю, опублікованому 22 серпня на сторінці ВМС у Facebook.

За його словами, Військово-морські сили готувалися до вторгнення наперед.

"Кораблі Військово-морських сил були виведені з пунктів базування, корабельно-тактичні групи несли службу в морі. Було сформовано групи артилерії на березі, які були у взаємодії із засобами технічної розвідки для виявлення надводних цілей противника, і те ж саме знаходилося на позиціях у цей день", – сказав Неїжпапа.

Він додав, що міни на той момент були найпотужнішою зброєю в розпорядженні ВМС ЗСУ. З їхньою допомогою українські військові мінували десантно-доступні ділянки, проте головним завданням було не допустити, щоб супротивник узагалі підійшов до берега, зазначив Неїжпапа.

Окрім того, сказав командувач, у перші дні війни важливу роль відіграли безпілотники Bayraktar. За словами Неїжпапи, ескадрилья Bayraktar відіграла головну роль, працюючи в Херсонській області й над Чорним морем.

"Усе, що може літати, використовувалося і використовується на повну для виконання завдань", сказав віцеадмірал.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого.

За даними Генерального штабу ЗСУ, українські військові із 24 лютого знищили 15 катерів і кораблів РФ.

Найбільшою втратою окупантів стала втрата флагмана Чорноморського флоту. 13 квітня ЗСУ підбили крейсер "Москва", який перебував у Чорному морі. По кораблю завдали ударів ракетами "Нептун".