Уже ні в кого немає сумнівів, що спецтрибунал для Росії буде створено – Кондратюк

Кондратюк сподівається, що Генасамблея ООН ухвалить резолюцію про створення спецтрибуналу цієї осені

Фото: Олена Кондратюк / Facebook
Взаємодія країн стосовно створення міжнародного спеціального трибуналу щодо Росії за вчинену проти України агресію свідчить, що такий трибунал створять, упевнена віцеспікерка Верховної Ради Олена Кондратюк.

Про це вона сказала в ефірі телемарафону, який транслює телеканал "Рада".

"Наразі вже ні у кого немає сумнівів, що цей спеціальний трибунал буде створений. Далі вже – деталі. Окремо зазначу, що для України у розв'язанні цього питання дуже важливим є час, бо зволікання нам не на руку. Тому я дуже сподіваюся, що відповідну резолюцію Генеральної Асамблеї ООН буде проголосовано вже восени", – сказала Кондратюк.

За її словами, саме Генеральна Асамблея ООН має стати основним механізмом створення спецтрибуналу. Ухваленню рішення сприятимуть "добрі контакти, синергія з іншими країнами".

"Наприклад, спікер польського парламенту разом зі спікерами парламентів балтійських країн уклали меморандум про те, що вони будуть адвокатувати перед країнами Африки саме наші питання. У тому числі питання про створення міжнародного трибуналу. Це дуже добре – завдяки партнерам ми матимемо більш потужний голос", – наголосила Кондратюк.

Контекст:

Україна наполягає на створенні спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України, оскільки Міжнародний кримінальний суд та інші такі інституції на цьому етапі не можуть розглядати справи щодо таких злочинів.

В основу майбутнього спецтрибуналу Україна запропонувала покласти п'ять параметрів, один з яких визначити, що статус підсудного, включно зі статусом глави держави, не звільнятиме його від індивідуальної кримінальної відповідальності.

Необхідність створення спецтрибуналу для Росії уже підтримала низка європейських і міжнародних інституцій, зокрема Парламентська Асамблея Ради Європи, Європарламент, парламентські асамблеї НАТО та ОБСЄ, а також окремі країни.

2 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що міжнародний центр із розслідування злочину агресії РФ проти України працюватиме в Гаазі. У ньому братимуть участь європейське агентство Євроюст, Україна, Нідерланди та партнери з Об'єднаної слідчої групи, яка розслідувала катастрофу рейсу МН17.

На початку березня у Львові відбулася конференція United for Justice – глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що коаліція, яка працює над майбутнім спецтрибуналом, уже нараховує 29 держав, повідомила "Європейська правда", друге засідання коаліції відбудеться 2122 березня у Страсбурзі.