З початку повномасштабної війни майже третина українців стали переміщеними особами – Міжнародна організація з міграції

Через війну Україну покинуло майже 6 млн людей
Фото: ЕРА

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило наймасштабнішу міграційну кризу з часів Другої світової війни. Про це 23 серпня повідомив портал управління ООН із координації гуманітарних питань ReliefWeb, посилаючись на інформацію Міжнародної організації з міграції (МОМ).

За інформацією Держстату, населення України станом на 1 січня становило 44,1 млн осіб. За оцінками експертів, із початку повномасштабного вторгнення російських військ 6,6 млн українців виїхали з країни, ще 6,6 млн є внутрішньо переміщеними особами.

"Це переміщення майже однієї третини населення країни, що робить його однією з найбільших криз переміщення людей у сучасному світі", – зазначили у МОМ.

Якщо враховувати переміщених осіб, поранених і тих, хто в інший спосіб постраждав унаслідок повномасштабного вторгнення, експерти вважають, що понад 17,7 млн українців потребують гуманітарної допомоги.

Сайт управління верховного комісара ООН із прав людини інформує, що за межі України з початком бойових дій виїхало понад 11 млн осіб, приблизно за цей же час повернулося 4,7 млн. Наразі в Європі зареєстровано понад 6 млн українців.

З європейських країн найбільше українців прийняла Польща – 1,3 млн, Німеччина – 670 тис. та Чехія – 470 тис.

Понад 2 млн жителів України перетнули кордон Росії та Білорусі, але даних про те, скільки з них зробили це добровільно і скільки потім виїхали в інші країни, ООН не має.

Станом на 15 серпня моніторингова місія ООН із прав людини підтвердила загибель 5514 та поранення 7698 українців під час війни з Росією. Водночас в організації вважають, що фактична кількість значно вища. Більшість жертв зафіксовано на сході України, де тривають найінтенсивніші бойові дії.

Контекст:

14 червня президент України визнав, що не має права кликати додому українських біженців, які покинули країну після початку повномасштабного вторгнення Росії. "Війна триває. Ситуація ще небезпечна у кількох регіонах. Я не можу просити людей повертатися", – сказав він на пресконференції, організованій данською медіагрупою Berlingske. За його словами, чи планувати зворотний шлях сьогодні – це вибір кожного з біженців. "Але ми розраховуємо на кожного з вас, на всіх українців, де б ви не були", – додав президент.