З початку повномасштабної війни загинуло 78 рятувальників, іще 280 дістали поранення – ДСНС України

Окупанти завдали двох ракетних ударів по житловому масиву в центрі Покровська ввечері 7 серпня
Фото: Сергій Крук / Facebook

Російські окупанти у війні проти України використовують практику обстрілів рятувальників під час ліквідації наслідків обстрілів або ракетних ударів, переважно – у Херсонській, Донецькій і Харківській областях. Про це 8 серпня на брифінгу, який у YouTube транслювало Військове телебачення України, повідомив речник ДСНС України Олександр Хорунжий.

"Від початку широкомасштабного вторгнення РФ у нас загинули 78 співробітників ДСНС і 280 поранено. При цьому хочу зазначити, що рятувальники захищені міжнародними конвенціями, тому що вони не ведуть бойових дій, а виїжджають на порятунок людей, розбір завалів, надання допомоги", – наголосив Хорунжий.

За його словами, усе частіше фіксують випадки, коли окупанти завдають повторних ударів після того, як рятувальники приїжджають на ліквідацію наслідків їхніх обстрілів.

Контекст:

Останній відомий випадок, коли рятувальники потрапили під обстріл під час ліквідації наслідків атаки російських окупантів, стався ввечері 7 серпня в Покровську Донецької області.

Як зазначали в поліції регіону, окупанти завдали удару "Іскандером" по житловому масиву в центрі Покровська о 19.15. А під час виконання пошуково-рятувальних робіт стався другий ракетний обстріл.

У Донецькій ОВА заявили, що росіяни спеціально завдали другого удару під час рятувальної операції, щоб вразити поліцейських і рятувальників, які працювали на місці першої атаки.

Унаслідок російського ракетного обстрілу постраждало, зокрема, семеро працівників ДСНС, поінформували в ОВА. Ще один – заступник начальника Головного управління ДСНС у Донецькій області Андрій Омельченко – загинув.