Із полону повернулася військовослужбовиця Нава. Її чоловік загинув на "Азовсталі" одразу після весілля

Валерія Карпиленко (у центрі) повернулася з полону майже за рік
Фото: Маріупольська міська рада / Telegram
Із російського полону під час обміну 10 квітня повернулася українська прикордонниця Валерія Карпиленко (Нава), яка вийшла заміж на "Азовсталі" під час оборони заводу, а за три дні стала вдовою. Про це повідомив радник мера окупованого Маріуполя Донецької області Петро Андрющенко у Telegram.

Він нагадав, що захисниця провела в російському полоні майже рік.

Фотографію з Карпиленко опублікував у Twitter захисник "Азовсталі" Дмитро Козацький (Орест), який теж побував у полоні в росіян. "Моя Нава", – підписав він фото.

12 травня 2022 року Карпиленко вийшла заміж за свого коханого, прикордонника Андрія Суботіна, позивний Борода, у підвалі оточеного російськими окупантами заводу "Азовсталь". Обручки чоловік зробив із фольги. На третій день їхнього шлюбу чоловік загинув від рук окупантів.

Вона розповідала, що познайомилася з майбутнім чоловіком, коли проходила службу в Донецькому прикордонному загоні – вона була начальницею пресслужби. Улітку 2022 року пара мала святкувати три роки стосунків.

Незадовго до весілля Карпиленко було поранено, вона розповідала в соцмережах, у яких умовах лікували постраждалих на "Азовсталі". "Що таке військовий шпиталь в оточенні? Вони лежать на підлозі. Той, що з однією рукою, приносить води лежачим. Вони лежать і слухають, як по будівлі фігачать літаки. Вони думають: "Як там побратими?" Вони заслужили на догляд після поранення, а медики встигають тільки різати і зашивати, різати і зашивати..." писала вона.

Контекст:

Російські війська оточили Маріуполь у перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Окупанти не змогли взяти місто штурмом і почали скидати на нього авіабомби й обстрілювати. Від початку березня Маріуполь був у блокаді, із другої половини травня – у повній окупації. Оборона міста тривала 86 днів.

Завод "Азовсталь" – останній об'єкт, який у Маріуполі утримували українські військові. Серед них – бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники та поліцейські. 16 травня 2022 року з "Азовсталі" розпочали евакуацію українських військовослужбовців, зокрема важкопоранених.

Частина захисників Маріуполя вже повернулася з полону, серед них п'ятеро керівників гарнізону, зокрема командир полку "Азов" Денис Прокопенко (Редіс) та його заступник Святослав Паламар (Калина). За умовами обміну, керівники гарнізону мають залишатися в Туреччині до кінця війни.