Із травня в Харківській області звільнено 23 населені пункти – Синєгубов

Синєгубов: Бойові дії тривають, у наших захисників є певні успіхи
Фото: Олег Синєгубов / Facebook
Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов запевнив, що, відколи українські захисники відтіснили ворога від Харкова й вийшли на півночі області до держкордону, окупанти не захопили в регіоні жодного метра. Про це він сказав 27 липня агентству "Інтерфакс-Україна".

Він наголосив, що процес деокупації регіону триває.

"Із травня звільнили 23 населені пункти. На більшості ділянок фронту в Харківській області ЗСУ змусили ворога сконцентруватися на обороні, а не захопленні нових територій. Поки бойові дії тривають, наші захисники мають певні успіхи. Не всю інформацію можна оприлюднити відразу", – сказав Синєгубов.

Він зауважив, що давати оцінки діям військових на окремих театрах бойових дій, включно з Харківською областю, у відриві від стратегічних завдань і доки що тривають бої, "рано і шкідливо".

Водночас Синєгубов спростував твердження, що російським окупаційним військам нібито легко вдалося захопити майже третину області.

"Твердження, що ворог "легко захопив" 30% території Харківської області, щонайменше некоректне, а за великим рахунком – неправильне. Щоб зайти, наприклад, до Ізюма, російським окупантам довелося понад місяць вести дуже важкі бої і понести дуже великі втрати в живій силі та техніці", – нагадав Синєгубов.

За його інформацією, за цей час окупанти завдали по Ізюму 476 ракетних ударів – "більше, ніж у будь-якому місті в Україні, включно з Маріуполем".

"Сьогодні на ізюмському напрямку також тривають запеклі бої, ворог там щодня зазнає дуже великих втрат. На цьому напрямку інтенсивність бойових дій одна з найвищих в Україні. Отже, за захоплення частини Харківщини ворог заплатив дуже високу ціну і продовжує її платити щодня", – наголосив Синєгубов.

Голова ОВА вважає також, що зраду та колабораціонізм у регіоні не можна назвати масовим явищем, зокрема і в окупованих районах.

"Більшість навіть тих, хто опинився на тимчасово окупованій території і страждає від тиску окупантів, співпрацювати з ворогом відмовляються. Щодо колаборантів, то ними активно займаються правоохоронні органи. Усі факти добровільної співпраці із противником документуються, порушуються відповідні кримінальні провадження, оформлюються підозри як заочно, так і очно", – сказав Синєгубов.

Він нагадав, що є випадки, коли окупанти, використавши колаборантів та зрадників, самі ж позбуваються їх. Зокрема, росіяни заарештували міського голову Куп'янська Геннадія Мацегору, який, за даними правоохоронців, допомагав окупантам.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська перебувають на території Харківської області від початку відкритого вторгнення в Україну – 24 лютого. За даними Синєгубова станом на 29 травня, загарбники окупували приблизно 31% території регіону.

За час повномасштабної війни в регіоні загинуло приблизно 1 тис. мирних жителів, повідомив Синєгубов 23 липня.

За даними місцевої влади станом на 26 червня, від початку війни у Харківській області було зруйновано понад 4 тис. житлових будинків, понад 400 навчальних закладів, приблизно 100 лікарень та інші будівлі.

20 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти можуть знову спробувати захопити Харків.