"За мир, а не status quo". Сійярто запевнив, що Угорщина не підтримує територіальних претензій РФ в Україні

Сійярто вважає, що за підсумками переговорів можливо, щоб кордони встановили не там, де пролягає лінія фронту
Фото: EPA
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що заклик Будапешта зупинити вогонь в Україні й розпочати мирні переговори не означає, що вона підтримує претензії Кремля на окуповані території. Про це він сказав в інтерв'ю Associated Press, опублікованому 25 березня.

Під час інтерв'ю він ще раз наголосив, що в Україні має настати негайне припинення вогню.

На думку Сійярто, "зупинити війну й сісти за стіл переговорів не означає погодитися на status quo".

Коли припиняють війну і розпочинають мирні переговори, "зовсім не обов'язково, щоб кордони були там, де пролягає лінія фронту", заявив міністр, зазначивши, що Угорщина знає це "і з власної історії".

Глава МЗС Угорщини також заявив, що відносини його країни зі США "пережили розквіт" за колишнього президента Дональда Трампа, а із президентом Джо Байденом угорському уряду стало складніше. Водночас він додав, що під час перебування Трампа в Білому домі Росія не робила "жодних атак проти будь-кого".

Сійярто не вперше заявляє про необхідність мирних переговорів для припинення війни в Україні, до того ж наприкінці лютого він закликав до переговорів між США і РФ. У Міністерстві закордонних справ України різко відреагували на цю заяву, закликавши главу МЗС Угорщини "перестати підігравати Росії".

Контекст:

Влада Угорщини відмовляється надавати військову допомогу Україні, блокує санкції проти РФ і регулярно критикує Україну, пояснюючи це тим, що вони "хочуть миру".

Прем'єр країни Віктор Орбан сказав у липні 2022-го, що Україна ніколи не виграє війни, "бо російська армія має асиметричну перевагу". А 14 жовтня Орбан вкотре закликав до мирних переговорів РФ і Україну.

Негайно сісти за стіл переговорів закликав президент РФ Володимир Путін. Водночас він відкидав, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

Наприкінці січня 2023 року Орбан на зустрічі із журналістами в Будапешті заявив, що президент Росії "не може дозволити собі" програти війну проти України. Також на цій зустрічі він порівняв Україну з Афганістаном і назвав її "нічийною землею".

18 лютого Орбан у щорічному зверненні до співгромадян заявив, що його країна продовжить торгівлю з Росією, і назвав війну РФ проти України "війною двох слов'янських країн".