За місяць в Україні загинуло щонайменше 26 мобілізованих росіян, ще 30 – до участі у війні – ЗМІ

Мобілізувати заявлену кількість громадян у Росії не змогли, зазначають журналісти
Фото: ЕРА

Від початку мобілізації на війну з Україною в Росії та на окупованих територіях призвали понад 230 тис. осіб, повідомило 21 жовтня видання "Важные истории".

Видання зазначає, що це недобір, оскільки спочатку планували призвати приблизно 300 тис. осіб.

"Тому й відбувалися облави у Москві та Санкт-Петербурзі, коли чоловікам намагалися вручати повістки біля метро, у хостелах і пунктах допомоги бездомним", – пояснили журналісти.

Вони звернули увагу, що влада РФ обіцяла співвітчизникам, що в зону бойових дій їх скерують після підготовки, але "за місяць виявилося, що мобілізованих кидають на фронт практично без неї". За свідченням мобілізованих, зокрема з військової частини в Ленінградській області відправляли на фронт за п'ять днів.

"У перший місяць мобілізації на фронті загинуло щонайменше 26 мобілізованих із різних регіонів – від Москви та Санкт-Петербурга до Бурятії та Якутії", – підрахували "Важные истории" публічні повідомлення про загибель мобілізованих.

Ще 30 людей, за їхніми даними, загинули, "не доїхавши до фронту, у збірних пунктах і військових частинах, із різних причин – від суїциду до нападів, пов'язаних із проблемами зі здоров'ям". Наймасовішим таким випадком став розстріл у військовій частині в Бєлгородській області Росії.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

21 вересня президент РФ Володимир Путін у відеозверненні заявив, що підписав указ про оголошення часткової мобілізації у Росії для поповнення військ, які вторглися в Україну. Міністр оборони РФ Сергій Шойгу уточнив, що призвати мають 300 тис. осіб. Водночас росЗМІ писали, що під призов може потрапити 1,2 млн осіб.

За даними Шойгу, станом на 4 жовтня російську армію вже поповнило понад 200 тис. мобілізованих. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України зазначили, що Шойгу завищив цифру. Водночас, за даними Forbes, із 21 вересня до 4 жовтня приблизно 700 тис. людей втекли з РФ, рятуючись від мобілізації.

Путін 14 жовтня повідомив, що у РФ уже мобілізовано 222 тис. осіб, з яких 16 тис. уже воюють в Україні. Він пообіцяв, що мобілізація завершиться за два тижні.

Мобілізовані росіяни заявляють, що їх відправляють на фронт за кілька днів після мобілізації без будь-якої підготовки. Перші мобілізовані окупанти вже здалися в полон в Україні. За даними радника Офісу президента України Олексія Арестовича, російські мобілізовані масово гинуть у Херсонській області.