Забезпечив перекидання до Криму майже 300 одиниць техніки. СБУ повідомила про підозру міністра транспорту Росії

За інформацією СБУ, Савельєв брав участь у підготовці та проведенні збройної агресії проти України
Фото: EPA
Служба безпеки України повідомила про підозру міністра транспорту Росії Віталія Савельєва, який брав участь у підготовці та проведенні збройної агресії проти України. Про це пресслужба СБУ повідомила 25 жовтня.

За інформацією СБУ, Савельєв сприяв міноборони РФ у переміщенні військ, озброєння і військової техніки окупантів до кордону України й на тимчасово окуповані території. Переправлення військ Росії здійснювали за допомогою залізничного транспорту через територію тимчасово окупованого Криму.

"У період із 26 березня 2021 року по 4 вересня цього року Савельєв забезпечив перекидання до захопленого півострова майже 300 одиниць ворожої бронетехніки. Серед них російські танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти й автоцистерни із сотнями тонн паливно-мастильних матеріалів. Саме цю техніку окупанти задіяли на початку повномасштабного вторгнення, зокрема, у бойових діях у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях", – ідеться в повідомленні.

У СБУ заявили, що для переміщення ешелонів було використано понад 250 вагонів. Для цього глава мінтранспорту РФ дав доручення підрозділам компанії "Российские железные дороги" і "Федерального государственного унитарного предприятия Республики Крым "Крымская железная дорога".

Служба підозрює Савельєва за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у плануванні, підготовці, розв'язуванні і веденні агресивної війни) та ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Санкція статей передбачає покарання до 15 років ув'язнення.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.