У Миколаєві затримали організаторів проросійського "підпілля", які закликали до ліквідації керівництва ОВА – СБУ

Суд обрав затриманим зрадникам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України затримала в Миколаєві законспірованих агентів спецслужб Росії, які на півдні країни організували вороже "підпілля". Про це 25 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

"Зловмисники займалися прихованою підготовкою замовних сюжетів для кремлівських інформресурсів. У своїх матеріалах закликали до захоплення південного регіону та фізичної ліквідації керівництва обласної військової адміністрації. Для маскування підривної діяльності зрадники видавали себе за "блогерів", які нібито інформують громадян про внутрішню обстановку на Миколаївщині", – ідеться в повідомленні.

Унаслідок слідчо-оперативних заходів співробітники СБУ встановили "зв'язкових" російської агентури. Ними виявилося кілька пропагандистів "РИА Новости", які визначали тематику замовних матеріалів, а також строки їхньої підготовки та передання до Москви.

"Ще одним завданням зловмисників був збір розвідданих про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів сил оборони у прифронтових районах, за що зрадники отримували фінансову винагороду. Також вони "зливали" агресорам відомості про наслідки регулярних ракетно-артилерійських обстрілів обласного центру. Для збору інформації здійснювали візуальне спостереження за об’єктами, а потім передавали інформацію до РФ через анонімні Telegram-канали у вигляді медіафайлів із текстовим описом", – зазначили в СБУ.

За даними слідства, затриманими виявилося двоє місцевих жителів, яких після початку повномасштабного вторгнення завербували російські спецслужби.

Слідчі СБУ повідомили обох затриманих про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, скоєна в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Їм загрожує довічне ув'язнення.

Суд обрав затриманим зрадникам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російська армія обстрілює Миколаїв та область із 24 лютого – із першого дня повномасштабного вторгнення в Україну. У березні – квітні інтенсивність обстрілів знизилася після того, як українські військові відсунули окупантів від міста. Із травня регіон зазнає обстрілів і ракетних ударів майже щодня.

Росіяни контролюють приблизно 5% населених пунктів Миколаївської області, повідомили в обладміністрації 5 серпня.

Окупанти з початку повномасштабної війни пошкодили обстрілами 10 тис. цивільних об'єктів Миколаївської області, говорили в ОВА 21 серпня.